Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Premiér s vládou v demisi dorazili do Brna. Babiš se podivil nad cenou nového nádraží

Andrej Babiš se členy vlády v demisi dnes ráno dorazili do Brna. Začal zde svoji dvoudenní cestu po Jihomoravském kraji. V úvodu své návštěvy řešil Babiš otázku nového vlakového nádraží v Brně. Jeho předpokládaná cena 45 miliard korun (podle zvolené varianty) se premiérovi v demisi zdá vysoká. Vyžádal si další informace. Kdy vláda rozhodne o umístění nádraží, nelze předjímat, řekl dnes novinářům na stávajícím nádraží, kam přijel vlakem.

„Za 46 miliard nádraží, to je člověk skutečně překvapen tou sumou," uvedl Babiš. Pro srovnání zmínil, že stát plánuje opravit 60 nádraží v Česku za šest miliard korun, včetně například havířovského či kolínského. „A tady je jedno nádraží za 46 (miliard), takže se logicky ptám, proč je to tak drahé," uvedl Babiš.

O přestavbě železničního uzlu se v Brně hovoří desítky let. Město i kraj upřednostňují přesun Hlavního nádraží k řece, do míst dnešního Dolního nádraží.

Podle vybrané podvarianty bude stavba odsunutého nádraží stát 42 až 45 miliard, nádraží v centru by stálo 42 až 56 miliard bez započítání nákladů na vysokorychlostní tratě. Finální rozhodnutí učiní vláda, nyní se čeká na stanovisko centrální komise ministerstva dopravy.

Premiér předpokládá, že projekt bude mít i výnosy, například z prodeje pozemků pod nynějšími kolejišti a stavbami. „Nedostal jsem úplně ucelený obrázek výdajů a příjmů, takže o tom budeme určitě v detailu diskutovat," řekl premiér, který v Jihomoravském kraji pobývá do čtvrtka. 

Premiér v demisi projede část jižní Moravy

V rámci své cesty Babiš zavítá dnes ještě do Mikulova, Břeclavi a podívá se na stavbu dálnice D52. Zítra navštíví Vyškov, Ostrov u Macochy, Šlapanice a poté se vrátí zpět do Brna ke stavbě Janáčkova kulturního centra. Svou cestu zakončí na brněnském výstavišti, kde se bude zajímat o stavbu nové multifunkční hokejové haly.

Autoři | Foto Facebook Andreje Babiše | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Andrej Babiš, vláda, demise, návštěva, Jihomoravský kraj, Brno, hlavní nádraží, nové nádraží, cena, Česko, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Premiér s vládou v demisi dorazili do Brna. Babiš se podivil nad cenou nového nádraží  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.