Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnský lidovec Hladík touží po koalici. Za primátorkou šel s kyticí

Dát se do koalice s vítězem komunálních voleb by i přes dosavadní spory chtěli lidovci v Brně. Do jednání se pustili s ODS a TOP 09, jejichž jedničkou je současná primátorka Markéta Vaňková (ODS). Prolomit ledy se lídr KDU-ČSL Petr Hladík rozhodl kyticí, kterou Vaňkové před jednáním přinesl.

Hladík by v Brně chtěl zachovat současnou koalici ve vedení města, kterou tvoří ODS, lidovci, Piráti a ČSSD, nebo kopírovat koalici vládní. Vaňková bude jednat se všemi stranami, které překročily pětiprocentní hranici, a jednání vyhodnotí o víkendu. Zároveň připustila, že setkání s lidovci a STAN se bude, na rozdíl od pondělní schůzky s ANO, opakovat. 

Vaňková i Hladík se po předání kytice bavili o programových prioritách i gescích a konkrétních lidech, kteří by je zastávali. Jednání mezi soky o post primátora by však mohlo narušit napětí, které je z politiků v poslední době cítit.

Dlouhodobě se neshodují v otázce územního plánu a na tiskových konferencích řeší neshody při prezentování témat. Hladík se do primátorky před volbami ostře opřel i kvůli jejímu vyjádření v televizní politické debatě. Tehdy Vaňková prohlásila, že by po volbách chtěla jednat se všemi včetně SPD.

Čtvrtinu voličů v Brně si získala koalice ODS s TOP 09, která má šestnáct mandátů mezi pětapadesáti zastupiteli. Druhé ANO dostalo třináct mandátů, třetí KDU-ČSL deset. Šest mandátů má SPD, Trikolora a Moravané, čtyři Piráti a po třech ČSSD a také Zelení s Žít Brno. V pondělí jednala ODS a TOP 09 s ANO, dnes s lidovci. Ve čtvrtek nejspíš vítěze čeká jednání s SPD a poté s Piráty, v pátek by měla jednání uzavřít setkání se Zelenými s Žít Brno a ČSSD.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Benáčková

Štítky ČR, volby, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Brno, Petr Hladík, koalice, Markéta Vaňková, kytice, ČSSD, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský lidovec Hladík touží po koalici. Za primátorkou šel s kyticí  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.