Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: O senátorské křeslo se na jihu Moravy utká četník z humoresek i bývalý primátor Brna

Jižní Morava má za sebou první kolo senátních voleb. Ve všech čtyřech jihomoravských obvodech uspěli zástupci hnutí ANO, tři kandidáti se o místo v Senátu utkají za koalici SPOLU. Mezi uchazeči, které v příštím týdnu čeká volební duel, je i herec Tomáš Töpfer za SPOLU nebo bývalý brněnský primátor Petr Vokřál za ANO.

Pod palcem ANO nebo SPOLU

Ve třech obvodech na jihu Moravy si o post senátora zasoutěží zástupci SPOLU a ANO. V blanenském obvodu 49 mandát obhajuje Jaromíra Vítková za domovské lidovce a také ODS a TOP 09. První kolo vyhrála s více než třiceti procenty hlasů. Proti ní se za ANO postaví podnikatel Antonín Žirovnický, který od voličů dostal necelých osmnáct procent hlasů.

Vítková uvedla že je ráda za hlasy, ale že je to jen první kolo. „Už jsem začala připravovat letáky na druhé kolo. Jdu do toho, předjímat, jak to dopadne, ale nebudu, to až bude sečtený poslední hlas," řekla.

Z četnických humoresek do Senátu

O postup do druhého kola se pralo také sedm kandidátů z 55 obvodu Brno-město. Herci a politikovi Tomáši Töpferovi, který se přihlásil za SPOLU, hodilo do žluté obálky hlas přes třicet procent lidí a zajistilo mu tak první místo.

„V Brně jsem studoval osm let a žil jsem tam. Natáčel jsem tam Četnické humoresky. Lidé mě znají osobně, nejsem jako parašutista, který se snesl do obvodu, kde bych nikdy nebyl a který bych neznal," uvedl Töpfer, který kandiduje v Brně, i když ve volebním obvodu nebydlí. 

Za ním skončil Bořek Semrád za ANO s více než šestadvaceti procenty. Vítězný kandidát druhého kola tak po dvanácti letech nahradí současného senátora Jana Žaloudíka (za ČSSD), který už v roce 2016 oznámil, že se letos o křeslo znovu ucházet nebude.

Ministryně z Hodonína v Senátu končí

Za 79 obvod Hodonín ve funkci nepokračuje současná ministryně životního prostředí Anna Hubáčková z klubu lidovců. Těsný souboj o její místo předvedly dvě ženy. Starostka Dolních Bojanovic Eva Rajchmanová s necelými devětadvacíti procenty, která kandiduje za SPOLU a Ladislava Brančíková za ANO, která na svojí sokyni ztratila pouze necelé procento.

Výměna dresů

V druhém brněnském obvodu touží obhájit pozici ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek, tentokrát ale v jiném „dresu“. Do letošních voleb se přihlásil za ODS, ČSSD a Vaši starostové a Fakt Brno, minule šel do voleb za hnutí ANO.

Jako nestraník za ANO proti němu bude stát bývalý primátor Petr Vokřál. Ten od Babišovců odešel v červnu 2020 kvůli možnému napojení některých lidí na kauzu Stoka, ve které kvůli údajnému ovlivňování zakázek v městské části Brno-střed čelí obžalobě 11 lidí a dvě firmy včetně bývalého místostarosty Brna-středu Jiřího Švachuly (dříve ANO).

O senátorská křesla vybrané dvojice zabojují ve druhém kole voleb 30. září a 1. října 2022.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky volby, senát, senátoři, kandidáti, první kolo, výsledky, JMK, Brno, Hodonín, Blansko, ANO 2011, primátor, Jihomoravský kraj, Morava, Tomáš Töpfer, Petr Vokřál, Jaromíra Vítková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: O senátorské křeslo se na jihu Moravy utká četník z humoresek i bývalý primátor Brna  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.