Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Jihomoravská města převálcovalo ANO. Získalo Blansko, Břeclav, Vyškov i Znojmo

, aktualizováno 24. září 2022, 23:03

Jihomoravská okresní města ovládlo ANO. Babišovci zvítězili v Blansku, Břeclavi, Vyškově i Znojmě. O vedoucí pozici se hnutí pralo i v Hodoníně.

Vyškovu vládne ANO

Vyškov už zná složení svého nového zastupitelstva. S necelými dvadvaceti procenty ve městě zvítězilo hnutí ANO v čele se stávající místostarostkou Karin Šulcovou. K obhájeným čtyřem mandátům tak přidalo ještě další tři. Druhou příčku vzalo hnutí VY, jež s více než šestnácti procenty získalo pět zastupitelských postů.

V těsném závěsu se ocitla ODS s téměř patnácti procenty, a oproti minulým volbám si tak polepšila o jeden mandát. Lépe dopadly volby i pro SPD, které do zastupitelstva pošle tři zástupce. Stejný počet křesel obsadí také KDU-ČSL.

Dva zastupitele bude mít STAN s podporou Volby pro město, stejně tak i Náš Vyškov. Ani jeden mandát se s necelými pěti procenty nepodařilo získat komunistům, neúspěchem skončila i kandidátka ČSSD a Nezávislí pro město.

Mladí a neklidní úspěch nezopakovali

Stejně jako Vyškov i Břeclav už ví, kdo do zastupitelských křesel v následujícím funkčním období usedne. S více než sedmadvaceti procenty si hnutí ANO v čele se starostou města Svatoplukem Pěčkem vysloužilo devět mandátů, což je o pět více než při posledních komunálních volbách. Porazilo tak hnutí Mladí a neklidní, které v roce 2018 volby vyhrálo, tentokrát ale skončilo druhé a s necelými šestnácti procenty o jeden mandát přišlo.

Podle místostarosty a lídra Mladých a neklidných Jakuba Matušky dvě nejsilnější strany nadále povedou město. „Jednotlivé gesce zůstanou až na drobné změny zachovány. Budeme pokračovat v započaté práci. Jednáme ještě o možném doplnění,“ uvedl. Dodal, že další detaily lze očekávat v příštím týdnu a v programovém prohlášení, které by mělo být hotové do poloviny října.

V závěsu voleb zůstal Pro Region s pěti zastupitelskými místy. Čtvrtá Naše Břeclav má tři mandáty, dvě místa patří na páté příčce SPD. Šestá je ODS se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí KDU-ČSL s jedním zastupitelem.

Změny ve Znojmě

Také ve Znojmě skončilo s více než sedmadvaceti procenty na první pozici hnutí ANO v čele s Ivanou Solařovou, a zastupitelstvo o 31 členech tak doplní jedenácti mandáty. Podle lídryně hnutí ještě není jasné, jaká uskupení či strany osloví pro možnou koalici. „Naše vyjednávací pozice není úplně jednoznačná, teprve se díváme na potenciální možnosti,“ uvedla.

ANO za sebou nechalo Naše Znojmo s osmnácti procenty a sedmi mandáty. S více než jedenácti procenty získalo čtyři mandáty třetí SPD a čtvrtá ODS + KDU-ČSL SPOLU. Tři zastupitele budou mít PRO ZNOJMO. Šestí jsou Znojmáci se dvěma křesly.

Ve Znojmě v roce 2018 vyhrála ve volbách ČSSD, která získala devět mandátů z 31. Sedm mělo tehdy druhé ANO, pět uskupení Pro Znojmo, tři ODS, po dvou KDU-ČSL, SPD a KSČM a jednoho zastupitele Piráti. Po volbách vznikla koalice ČSSD, ANO a ODS se starostou Janem Groisem (zvolen za ČSSD). Později se ale rozpadla a loni počátkem roku ji nahradila koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Pro Znojmo. Starostou se stal Jakub Malačka (zvolen za ČSSD).

Blanenská ODS na druhé příčce

Úspěchu se Babišovci těší i v Blansku, kde s lídryní Lenkou Dražilovou získali dvaadvacetiprocentním vítězstvím šest mandátů, stejně jako druhá ODS. Třetí KDU-ČSL bude mít tři zastupitele, čtvrté uskupení FÓRUM Blansko taktéž. Dva zastupitele bude mít na pátém místě SPD. Šestí jsou Piráti se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí STAN s jedním zastupitelem. Na osmém místě skončila ČSSD s jedním mandátem. Devátá KSČM získala jeden mandát.

Výjimka v Hodoníně

Jediným okresním městem na jižní Moravě, ve kterém nezvítězilo ANO, se stal Hodonín. S náskokem zhruba deseti procent převálcovalo Babišovce Hnutí PRO Hodonín pod vedením Libora Střechy, které získalo 11 mandátů. ANO má o čtyři zastupitelská křesla méně, třetí SPD skončilo s pěti mandáty. Čtvrtí zůstali lidovci, kteří mají nárok na čtyři zastupitele, dvě křesla budou mít na pátém místě Hodoňáci. Šestá je KSČM se dvěma mandáty.

Článek průběžně aktualizujeme.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky volby, komunální, okres, Vyškov, JMK, ANO, ANO 2011, Znojmo, Břeclav, Blansko, ODS, ČSSD, Svoboda a přímá demokracie, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Jihomoravská města převálcovalo ANO. Získalo Blansko, Břeclav, Vyškov i Znojmo  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.