Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

VOLBY 2021: Hlasy jsou sečteny, na jižní Moravě vyhrálo SPOLU

, aktualizováno 9. října 2021, 20:12

Je rozhodnuto. Jihomoravské volební místnosti se úderem sobotní druhé hodiny odpolední uzavřely a komise po šesti hodinách sečetly hlasy. Dosud je v České republice sečteno přes 99 procent okrsků, na jižní Moravě zvítězila koalice SPOLU.

Osmé sněmovní volby v historii samostatné České republiky mimo jiné předurčily, zda bude pokračovat vláda Andreje Babiše (ANO), nebo většinu v dolní komoře získají koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se Starosty. Volebním koalicím letos stačí méně hlasů než v minulosti: u dvoučlenné koalice osm procent hlasů a vícečetných jedenáct procent hlasů. Pětiprocentní práh pro jednotlivé strany a hnutí zůstal, stejně jako čtrnáct krajů.

Průběžné výsledky

Volební účast ve volbách do Poslanecké sněmovny je v České republice 65 procent. Dosud bylo sečteno přes 99 procent okrsků a podle prozatimních výsledků se do vedení dostalo SPOLU.

Volili i lídři

Už během pátku odvolila také většina lídrů i prezident. Premiér, který vede kandidátku hnutí ANO v Ústeckém kraji, odevzdal svůj hlas na městském úřadu v Lovosicích. Novinářům následně řekl, že považuje letošní volby za nejdůležitější v historii České republiky. Zopakoval, že kandiduje naposled. „Do neklidného období potřebujeme stabilitu. Neměli bychom teď měnit vládu, aby se pětikoalice dohadovala, kdo bude jaký ministr,“ řekl Babiš.

Před volební místností na městském úřadu v Lovosicích na něho čekali nejen jeho podporovatelé. Aktivita Neschopnost zabíjí na místo vyrazila s automobilem s velkoplošnou obrazovkou, na které aktivisté promítali video konfrontující premiéra s pochybeními během koronvirové pandemie.

Naopak Miloš Zeman včera odvolil v Lánech, kam za ním přijela volení komise. Podle předsedy komise Ivana Salače prezident komunikoval a působil na komisaře dobře. Odevzdání hlasu potvrdil na twitteru i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zveřejnil i tři fotografie prezidenta, jak sedí za stolem u volební urny. Hrad na doporučení lékařů dnes zrušil Zemanovu účast v nedělní povolební debatě na CNN Prima News. Ovčáček nevyloučil ani odložení avizované nedělní schůzky s Babišem.

Volby na jižní Moravě

Uplatnit své voličské právo přišel včera na jižní Moravě například lídr koalice SPOLU Petr Fiala nebo ministryně financí Alena Schillerová (ANO), stejně jako většina předáků krajských kandidátek. Fiala zamířil vhodit volební lístek na brněnskou Základní školu Zemědělskou, kam jej doprovodila rodina. Splněno má rovněž i zmíněná vicepremiérka a ministryně financí Schillerová, která odvolila v Brně-Komíně. K urně se dostavil také Radek Holomčík (PirSTAN), Jan Hrnčíř (SPD) či Roman Onderka (ČSSD). Lídr Přísahy Robert Šlachta vhodil svůj hlas dnes.

Česká republika volí dnes a zítra nové poslance do dolní komory Parlamentu České republiky. Volební místnosti se s úderem páteční čtrnácté hodiny otevřely také Jihomoravanům, kteří mohou podpořit některý z dvaadvaceti kandidujících subjektů.

V Jihomoravském kraji volilo 66 procent oprávněných voličů. Více než 99 procent hlasů vhozených do uren bylo platných. Vyhrála koalice SPOLU.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa | Zdroj ČSÚ

Štítky volby, poslanecká sněmovna, hlasování, volební místnost, Jihomoravský kraj, koalice, Česko, Andrej Babiš, ANO 2011, Piráti a Starostové, Miloš Zeman, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Hlasy jsou sečteny, na jižní Moravě vyhrálo SPOLU  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.