Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VOLBY 2020: V Brně vyhrál Kraus, na Znojemsku Třetina a Vyškovsko zvolilo Zitterbarta

Voliči ve třech okrscích jižní Moravy rozhodli o svých zástupcích v Senátu. Brno bude reprezentovat Roman Kraus (ODS), který porazil bývalou ombudsmanku Annu Šabatovou. Znojemsko si zvolilo starostu Moravského Krumlova Tomáše Třetinu (TOP09), který uspěl proti starostovi Znojma Janu Groisovi (ČSSD). Za okres Vyškov a Brno-venkov půjde do Senátu Karel Zitterbart (za STAN).

Senátorem ve volebním obvodu Brno-město bude Roman Kraus (ODS). Ve druhém kole senátních voleb získal 57,71 procenta hlasů. Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová (za Zelené) dostala 42,28 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 19,77 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 43,16 procenta.

„Hlavně chci poděkovat paní Šabatové a jejímu týmu, že jsme kampaň z obou stran vedli korektně a bez podpásových úderů," řekl ČTK Kraus. Malá volební účast ve druhém kole voleb pro něj byla zklamáním, ve své kampani se na zvyšování povědomí o roli a důležitosti senátu zaměřil.

Šabatová se bude dál věnovat lidským právům

Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová ČTK řekla, že si velice cení podpory, kterou jí poskytli lidé napříč politickým spektrem. „To mě hodně potěšilo a dojalo, že lidé ze všech politických proudů byli ochotni věřit tomu, že budu dobrou senátorkou a to mě zavazuje do budoucnosti," uvedla Šabatová.

Do společenského dění chce i nadále zasahovat pravděpodobně ale spíš prostřednictvím neziskových organizací, žádné politické angažmá nezvažuje. „Cítím určitou odpovědnost k širšímu úkolu a nechci se svázat spojením s jednou politickou stranou," dodala.

V prvním kole získal Kraus 21,84 procenta hlasů, druhá Šabatová 17,94 procenta hlasů. V obvodu Brno-město usilovalo letos o senátorský post 11 kandidátů.

Těsný souboj na Vyškovsku

Senátorem ve volebním obvodu Vyškov bude Karel Zitterbart (za STAN). Ve 2. kole senátních voleb získal 50,08 procenta hlasů. Druhý Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) dostal 49,91 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 14,43 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 39,50 procenta.

„Byla to infarktová situace sledovat postupující sčítání, ale nebylo to nečekané. Přece jen jsme oba dva byli středopraví kandidáti a z mého pohledu by bylo i vítězství mého protikandidáta vítězstvím pro demokracii," řekl ČTK Zitterbart.

Jeho cílem je přesvědčovat voliče o tom, že senát je důležitou institucí. „Senát je důležitým kormidlem demokracie a pokud v současné koronavirové situaci ukáže, že umí tuto roli zvládnout čestně, může se obraz senátu mezi lidmi významně zlepšit," dodal nový senátor za volební obvod Vyškov.

V 1. kole získal Zitterbart 27,15 procenta hlasů, druhý Klaška 27,67 procenta hlasů. V obvodu Vyškov usilovalo letos o senátorský post pět kandidátů.


Znojemský kandidát na senátora přirovnal migranty ke koronaviru. Soupeře osočil z plánu přijímat uprchlíky

Zbývají dva dny do začátku druhého kola senátních voleb na Znojemsku a mezi kandidáty se začíná pořádně přiostřovat. Kandidát na senátora a starosta Znojma Jan Grois (ČSSD) začal distribuovat letáky, ve kterých obviňuje protikandidáta starostu...


Agresivní kampaň Groisovi nevyšla

Senátorem ve volebním obvodu Znojmo bude Tomáš Třetina (TOP 09). Ve druhém kole senátních voleb získal 54,57 procenta hlasů. Druhý Jan Grois (ČSSD, za SOM) dostal 45,42 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 20,67 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 41,74 procenta.

„S velkou pokorou děkuji a chci vzkázat všem voličům jiných kandidátů, že jsem společný senátor pro všechny ze Znojemska. Ještě dnes na svém webu otevřu možnost pro odběr zpráv, které chci do regionu zasílat. Chci, aby všichni tady měli stejné informace, jaké budu mít já. Tak už to ostatně u nás v Moravském Krumlově funguje nyní," řekl ČTK Třetina.

Ve své senátorské roli se chce věnovat obchvatu Znojma, novému stavebnímu zákonu a podpoří zákon o odškodnění firem.

Jeho protikandidát, starosta Znojma Jan Grois bere svou prohru jako součást politického života. „Těší mě, že navzdory výsledku dostávám pozitivní ohlasy od lidí, telefonují a píšou mi, že jsem pro ně vítěz. Vítězi voleb gratuluji a těším se na spolupráci," dodal Grois.

V prvním kole získal Třetina 30,37 procenta hlasů, druhý Grois 25,75 procenta hlasů. V obvodu Znojmo usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby, senátní volby, druhé kolo, Roman Kraus, senát, Anna Šabatová, okres Znojmo, Brno, Tomáš Třetina, Znojmo, Karel Zitterbart, okres Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: V Brně vyhrál Kraus, na Znojemsku Třetina a Vyškovsko zvolilo Zitterbarta  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.