Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2020: Koalice byla domluvena už dlouho před volbami. Těší nás alespoň neúspěch komunistů, hodnotí Vitula

Nové, přesto slibné. Tak se daly shrnout šance uskupení Spolu pro Moravu, které poprvé kandidovalo do krajských voleb. Spojení TOP09, Hnutí Idealistů, Zelených, Moravského zemského hnutí a Liberálně ekonomické strany LES získalo v letošních volbách 6,62 % hlasů a s tím i pět mandátů v zastupitelstvu. Přestože skončí nakonec v opozici, vnímá hnutí výsledky voleb pozitivně, shrnul lídr Spolu pro Moravu Jan Vitula.

Dlouholetý starosta Židlochovic a bývalý náměstek hejtmana Vitula je s výsledkem voleb spokojen. „Výsledky voleb bych samozřejmě hodnotil z pohledu naší koalice. Ta vzhledem k tomu, že jsme díky Covidu měli pouze tři měsíce na její představení, dopadla dle mého názoru velmi dobře. Předstihli jsme jak SPD, tak sociální demokracii, což nás těší. Zisk pěti mandátů je opravdu dobrým výsledkem vzhledem k podmínkám. Jinak nás samozřejmě potěšil i neúspěch KSČM,“ shrnul výsledky Vitula.

Na půdorysu koalice z brněnského magistrátu vznikla už před volbami

Podle něj byla výsledná  koalice domluvená dlouho dopředu. „Do koalice nás nevzali především proto, že nově vznikající formace, je viditelně postavena na formátu brněnské koalice. Jen ČSSD je nahrazena pružnějším STANem. Koalice byla domluvená poměrně dlouho dopředu a čekalo se pouze na to, zda získá dostatečný počet mandátů," uvedl Vitula.

Vidinu do budoucna má strana jasnou. „V opozici jsou možnosti samozřejmě omezené, ale rádi bychom věnovali naši pozornost dalšímu postupu na letišti a zásadám územního rozvoje, které těsně před volbami prošly zásadní aktualizací. Obecnější rovině bychom pak chtěli věnovat pozornost vzdělávání, kultuře, vědě, výzkumu a sociální oblasti„ dodal.

Jako opozice se chtějí aktivně podílet na vedení kraje. „Zůstávám starostou v Židlochovicích, což je práce, která mne mimořádně baví. Na kraji hodláme být aktivní opozicí," uzavřel.

Do krajského zastupitelstva se dostalo osm stran. ANO (19,76 % hlasů) porazilo KDU-ČSL (15,54 % hlasů). Piráti získali 13,18 % hlasů, ODS 12,77%, Starostové pro jižní moravu 10,40%, strana Spolu pro Moravu 6,62%, SPD 6,25% a ČSSD 5,67%. Do zastupitelstva se letos nedostala KSČM nebo také Trikolora.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook / Jan Vitula

Štítky volby, krajské volby, jihomoravský kraj, Jan Vitula, spolu pro moravu, Morava, výsledky voleb, koalice, TOP 09, Moravské zemské hnutí, Svoboda a přímá demokracie, KSČM, Židlochovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

Kdo takový slepenec mohl volit,pejsek a kočička pekli dort.????????

Neděle, 11. října 2020, 00:49Odpovědět

VOLBY 2020: Koalice byla domluvena už dlouho před volbami. Těší nás alespoň neúspěch komunistů, hodnotí Vitula  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.