Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidovci budou mít v krajské radě jen dva zástupce, ODS čtyři, ANO se do koalice nedostane

Zástupci dohodnuté koalice v Jihomoravském kraji, KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu si v pondělí rozdělili resorty a místa v radě kraje. Původně měli mít v radě lidovci, Piráti a občanští demokraté po třech zástupcích a Starostové dva. KDU-ČSL nakonec bude mít jen dva posty, ODS čtyři. Novinářům to řekli zástupci stran. Koaliční smlouvu podepíší pravděpodobně příští týden.

Hejtmanem se má stát Jan Grolich (KDU-ČSL). Bude pod něj spadat například ekonomika a nově sport. Dále nominujeme náměstka pro regionální rozvoj. Piráti nominují prvního náměstka pro životní prostředí, participaci a otevřenost. V další gesci budou mít sociální politiku a rodinnou politiku a třetí gescí je věda, výzkum inovace a informační technologie. ODS bude nominovat náměstka pro vzdělávání, dopravu, zdravotnictví a investice. STAN nominuje pro kulturu a cestovní ruch a územní plánování," řekl Grolich.

Zadržování vody v krajině, podpora domácí péče

Lídr Pirátů Lukáš Dubec řekl, že se chce zaměřit na projekty, které zlepší zadržování vody v krajině, více zapojit občany do rozhodování kraje nebo více podpořit domácí péči. „Já budu prvním náměstkem, dále v radě usedne Jiří Hlavenka a Jana Leitnerová," řekl Dubec.

Lídr ODS Jiří Nantl se pravděpodobně stane náměstkem pro vzdělávání, jména dalších členů rady neprozradil. Za Starosty pro jižní Moravu v radě usedne jejich lídr František Lukl a územní rozvoj bude mít dál na starosti Martin Maleček.

Starostové pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných také vytvořili společný zastupitelský klub v jihomoravském zastupitelstvu.

Vítězství v krajských volbách sice obhájilo ANO s 15 mandáty, hned po volbách ale oznámili koalici právě zástupci KDU-ČSL, Pirátů, Starostů pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět, SPD i ČSSD shodně po čtyřech. Dohodnutá koalice disponuje 37 hlasy v pětašedesátičlenném krajském zastupitelstvu.

Autoři | Foto šárka motyčková

Štítky ČR, volby, kraje, Jihomoravský, ODS, KDU-ČSL, koalice, rada, Česká pirátská strana, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Jihomoravský kraj, Starostové pro jižní Moravu, Jan Grolich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Je to všude skoro stejné. " . . . čtyřkoalice KDU-ČSL, Piráti, ODS, Svobodní, Starostové . . . " Někdy někde se do toho dortu přimíchají socani. To už není ani obyčejný kočkopes, to je spíš jeleno-včelo-orlo-kapr, který smrdí jak tchoř.Babiš určitě není mým favoritem, ale na poblití je mně z toho, když hlavním programem je "antibabiš".

Středa, 7. října 2020, 06:58Odpovědět

Lidovci budou mít v krajské radě jen dva zástupce, ODS čtyři, ANO se do koalice nedostane  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.