Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Lidé si vykroužkovali do zastupitelstva kraje i bývalé hejtmany Haška s Juránkem. Kandidátku přeskočili i Žaloudík, Antonová nebo Doležel

Do zastupitelstva Jihomoravského kraje se z příček mimo první desítku dostali díky preferenčním hlasům oba bývalí hejtmani. Stanislav Juránek se stal jedním z jedenácti zastupitelů KDU-ČSL z 21. místa díky zisku 4413 preferenčních hlasů, Michala Haška vykroužkovalo 1327 lidí z 18. místa získal tak jeden ze čtyř mandátů ČSSD. Za sociální demokraty se zastupitelem stal díky preferenčním hlasům 1705 lidí i senátor Jan Žaloudík, který byl až na 25. místě.

Skokankou voleb Antonová, okroužkován i sokol Doležel

Nejvíce poskočila předsedkyně hnutí Žít Brno Barbora Antonová, která na kandidátce Spolu pro Moravu složené z TOP 09, Zelených a dalších subjektů získala díky počtu 1256 prefenčních hlasů jeden z pěti mandátů až z 33. místa. Ze sedmého místa na první poskočil u Spolu pro Moravu krajský zastupitel Michal Doležel (3595 hlasů), který také v minulosti spolupracoval s Žít Brno.

Největší počet preferenčních hlasů získal na jižní Moravě nejspíš budoucí hejtman Jan Grolich, kterého zakroužkovalo 12 172 voličů.

Koalice předběžne domluvena několik hodin po oznámení výsledků, vítěz voleb vyšachován

V Jihomoravském kraji vyhrálo volby hnutí ANO se ziskem 15 mandátů mezi 65 zastupiteli. Druhá KDU-ČSL má 11 mandátů, Piráti deset, ODS se Svobodnými devět, Starostové pro jižní Moravu sedm, Spolu pro Moravu pět a SPD i ČSSD shodně po čtyřech.

Vítězné ANO však nejspíš skončí v opozici. Na koalici se totiž dohodli zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů. Hejtmana Bohumila Šimka (za ANO) by měl nahradit lídr KDU-ČSL Jan Grolich.  Lidovci Piráti, ODS se Svobodnými by si měli v krajské radě rozdělit každý po třech křeslech, Starostům připadnou dvě místa v radě.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook / Michal Hašek

Štítky volby, kraj, Senát, 2020, hlasování, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, Stanislav Juránek, Jan Žaloudík, Barbora Antonová, Michal Doležel, preferenční hlasování, KDU-ČSL, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

To není dobré vyznamenání pro jihomoraváky zvolit takové profláknuté ksichty,ještě tam chybí to prase co se fotí v bazénu,už ani nevím jak se jmenuje.

Úterý, 6. října 2020, 00:06Odpovědět

Lenka Kuchařová

Díky ,,Žít Brno " mohou Romové jezdit brněnskou MHD zcela gratis a dostávají nové byty v ceně několika mil. úplně zadarmo,hrazený nájem a kupu dalších soc. dávek,o kterých slušný pracující nemá ani tušení.

Pondělí, 5. října 2020, 13:06Odpovědět

Zdeněk Šmerda

.... po minulých volbách rozhádala.

Pondělí, 5. října 2020, 00:50Odpovědět

Zdeněk Šmerda

Měl jsem doje, že se koalice v Brně po minulých

Pondělí, 5. října 2020, 00:50Odpovědět

Lenka Kuchařová

Nechápu jak mohl někdo ,,kroužkovat " toho podvodníka Haška.To mají ti lidé tak krátkou paměť?

Neděle, 4. října 2020, 23:17Odpovědět

Lidé si vykroužkovali do zastupitelstva kraje i bývalé hejtmany Haška s Juránkem. Kandidátku přeskočili i Žaloudík, Antonová nebo Doležel  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.