Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Závody MotoGP v Brně jsou v ohrožení, okruhu chybí peníze

Dvaasedmdesát milionů korun musí Automotodrom Brno zaplatit promotérovi Mistrovství světa silničních motocyklů, aby mohl na Masarykově okruhu závody hostit. Peníze okruhu ale chybí. Minulou sobotu proto oznámili promotérovi, že pokud nedojde ke změně, budou se muset pořádání závodů od příštího roku vzdát.

Vedení automotodromu se tak rozhodlo poté, co Národní rada pro sport odmítla zařadit brněnský závod mezi významné sportovní akce. Zabránila tím poskytnutí dotací. „Podle odhadů přitom velká cena vytváří od návštěvníků zisky od sto do dvou set milionů korun,“ řekla výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

S názorem rady nesouhlasí například Jaromír Matěna. „Nechápu to. Větší akci u nás přece nemáme. Zajímalo by mě, co místo velké ceny podpoří,“ rozčílil se Brňan.

Dotaci ve výši dvacet milionů korun slíbil poskytnout ministr školství, mládeže a tělovýchovy Milan Chládek. „Příjemcem musí být z technických důvodů Autoklub České republiky. Protože má ministerstvo pochybnosti, že by ho organizace použila k zaplacení poplatku, peníze zatím neposlalo,“ podotkla Ulmanová. Doplnila, že pro životaschopnost velké ceny potřebuje okruh prostředky, které by pokryly výši poplatku v celkovém rozsahu, tedy dvaasedmdesát milionů korun.

Automotodrom v těchto dnech osloví vládu a požádá ji o zajištění mimořádného financování letošních závodů a příslibu hrazení i příštího ročníku. „Jsme připraveni jednat i s jinými ministerstvy. Další možností je, že by peníze místo autoklubu přijal brněnský primátor Roman Onderka a poté je převedl promotérské společnosti,“ nastínila ředitelka.

Autodrom musí promotérovi sdělit stanovisko o konání Velké ceny České republiky silničních motocyklů v příštím roce do konce června. „Pokud peníze neseženeme, budeme muset promotéra požádat, aby brněnský závod ze šampionátu vyškrtl,“ uzavřela Ulmanová.

Autoři

Štítky Masarykův okruh, automotodrom, závod, MotoGP, velká cena, finance, peníze, problém, Brno, zprávy, sport, 2014, Mistrovství světa silničních motocyklů, Národní rada, Autoklub České republiky, Roman Onderka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závody MotoGP v Brně jsou v ohrožení, okruhu chybí peníze  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.