Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vláda schválila pro MotoGP jen 30 milionů, podle organizátorů to znamená konec

Na dnešní jednání vlády přišel ministr školství Marcel Chládek s plánem získat pro pořádání české motocyklové Grand Prix celkem 40 milionů korun. Přestože se věc zdála hotovou, dnešní zasedání přineslo výsledek 30 milionů. Je takové snížení problém? Podle organizátorů brněnského závodu ano.

Již po prvních zprávách, kdy se hovořilo o čtyřiceti milionech ze státního rozpočtu, deklaroval Automotodrom Brno, že jde sice o částku výrazně nižší, než je pro uhrazení zalistovacího poplatku třeba, ale závod se s největší pravděpodobností pojede. Nyní nad českou velkou cenou znovu visí otazník. Loňský ročník Grand Prix skončil se ztrátou 41,7 milionu korun a již dříve avizovaná částka vrhala Autodrom do další ztráty. S tou byli organizátoři, při vědomí příslibu systémového řešení financování MotoGP v dalších letech, smířeni. Další propad příjmů o deset milionů korun je však silným zásahem do jejich plánů.

Dle vyjádření ředitelky Automotodromu Brno Ivy Ulmanové organizátoři rozhodnuti oznámit společnosti Dorna zrušení záměru organizovat v příštím roce českou Grand Prix. „Nemůžeme se spolehnout na nikoho. Nemám, jak to zkoušet dál. Mluvila jsem s ministry, s premiérem. Nemám kam jít výš," uvedla pro Deník Ulmanová. Spolumajitel brněnského okruhu Karel Abraham starší se vyjádřil ještě důrazněji. Podle něj si vláda prestižního podniku neváží a ztráta závodu bude mít obrovský dopad na všechny zúčastněné.

V reakci na prohlášení Ulmanové a Abrahama vydal hejtman Hašek tiskovou zprávu. "Prohlášení zástupců společnosti Automotodrom Brno považuji za předčasná a jsem jimi nepříjemně překvapen," uvedl Hašek. "Mám pochopení pro únavu pana Abrahama a paní Ulmanové, ale ultimáty a teatrálními kroky se Grand Prix nezachrání. Oni dobře vědí, že jsem velkým zastáncem a fanouškem GP, ale jejich dnešní prohlášení považuji za chybu,“ doplnil hejtman.

Kraj v posledních letech přispěl ve prospěch organizace závodu dohromady 50 miliony korun. Nejedná se však o čistou dotaci, peníze jsou poukazovány na základě obchodních smluv o propagaci kraje a města. S touto částkou jsou tak spojené další náklady organizátorů a je z ní odváděna daň z přidané hodnoty.

Štítky motogp, motocykly, financování, brno, vláda, dotace, schválení, Grand Prix, Marcel Chládek, Masarykův okruh, Karel Abraham

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda schválila pro MotoGP jen 30 milionů, podle organizátorů to znamená konec  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.