Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V pátek projede Prahou několik tisíc motorek na podporu MotoGP

Tři tisícovky motocyklů by měly podle organizátorů akce nazvané Jízda na Prahu v pátek dvacátého června dorazit do hlavního města. Spanilou jízdou chtějí příznivci motocyklového sportu podpořit konání tradičního závodu světového šampionátu MotoGP na brněnském okruhu. Ten je podle aktuálních zpráv z důvodu nedostatku peněz pro další roky vážně ohrožen.

Na podporu své iniciativy organizátoři založili webové stránky saveczechgp.com a facebookový profil Chceme MotoGP v ČR. Shromáždění podporovatelů české Grand Prix se uskuteční v pátek 20. června v pravé poledne na Letné. Motorkáři se pak vydají směrem k úřadu vlády České republiky. Tam předají petici za zachování podpory brněnskému závodu.

"Pokud něco neuděláme, Česká republika za rok přijde o závod MotoGP. Grand Prix České republiky totiž po letech hrozí, že nedostane žádnou podporu státu. A to znamená konečnou," popisuje motivaci organizátorů hlavní postava iniciativy Michal Fojtík. Podle Fojtíka je důležité zachovat více než padesátiletou tradici konání závodů mistrovství světa v naší zemi a potřebná dotace je odůvodnitelnou investicí.

Michal Fojtík dále upozorňuje na miliardové částky, které byly vynaloženy na pořádání lyžařského šampionátu v Liberci nebo jednotlivé dotace výstavby fotbalových stadionů "provinčních" klubů. Fojtík vylučuje, že je jeho iniciativa podporou Autodromu Brno nebo jeho majitele Karla Abrahama staršího. 

Hlavní spor, který ohrožuje konání české Grand Prix, se týká problematické dotace na zaplacení zalistovacího poplatku promotérovi šampionátu španělské společnosti Dorna. Ta požaduje po organizátorech jednotlivých závodů mistrovství světa finanční částků, která se liší okruh od okruhu. Brno by mělo údajně platit jednu z nejnižších sum a je jednou z mála velkých cen, které musejí každý rok o dotaci zalistovacího poplatku vyjednávat se státem. 

Fojtíkovu pražskou jízdu podle mluvčího brněnského okruhu Jiřího Smetany Automotodrom podporuje, na organizaci se však nepodílí.

Kauze se intenzivně věnuje také člen hospodářského výboru Poslanecké sněmovny parlamentu ČR jihomoravský poslanec Petr Adam (hnutí Úsvit). "Na hospodářském výboru jsem navrhl krizový bod jednání o hrozícím nepořádání Mistrovství světa MotoGP v Brně. Ve výboru jsme přijali usnesení, které žádá Ministerstvo školství o urychlené jednání a hledání cesty, jak takovéto akci pomoci, respektive takovýmto akcím obecně v dlouhodobém horizontu," uvedl Adam. Poslanec se zde dotýká problematického každoročního vyjednávání o způsobu a výši dotace. Právě nekoncepčnost a nejistota způsobují nejvíce vrásek na tvářích organizátorů a fanoušků závodu. "Vzhledem k ekonomickému garantovanému přínosu této akce pro Českou republiku je naším cílem prosadit systémové řešení pro významné opakované tradiční akce. Garantovat víceletou systémovou podporu financování (po dobu trvání smlouvy)," doplňuje Petr Adam.

Kromě ekonomického významu akce dále Adam vyjmenovává další benefity pro region a Českou republiku, jakými jsou sportovní a marketingový přínos, zvýšení návštěvnosti kraje (asi140 tisíc osob, kumulovaně za víkend až 220 tisíc lidí) a celosvětový mediální zásah akce.

 

Chyběla by vám Velká cena České republiky?

Celkem hlasovalo58 čtenářů

Štítky motocykly, Brno, motogp, mistrovství světa, dotace, jízda, motorkáři, Praha, podpora, Česko, Grand Prix, Úřad vlády České republiky, Letná, Karel Abraham, Jiří Smetana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pátek projede Prahou několik tisíc motorek na podporu MotoGP  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.