Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prohlášení hejtmana Haška k budoucnosti pořádání Grand Prix

Jihomoravský kraj neuvažuje o tom, že by organizoval Velkou cenu České republiky s jiným partnerem než s Automotodromem Brno. Minulý týden podepsané memorandum s Autoklubem ČR je dokument obecné povahy, který deklaruje spolupráci při všech sportovních podnicích, které se v oblasti motoristického sportu na jižní Moravě konají.

Není pravda, že zástupci Automotodromu nejednali s Jihomoravským krajem. Ve středu 12. listopadu 2014 proběhla hodinová schůzka zástupců Jihomoravského kraje a společnosti Automotodrom Brno, na které jsme velmi podrobně probrali situaci se zalistovacím poplatkem na rok 2014. Rozhodnutí vlády v této věci je jasné – 30 milionů korun je deponováno na účtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a čeká se nyní na vyjádření orgánů Evropské komise ve věci takzvané veřejné podpory.

Jde o peníze, které jsou zcela pod kontrolou ministerstva školství a budou uvolněny v návaznosti na rozhodnutí Evropské komise. V roce 2015 končí smlouva společnosti AMD a.s. na pořádání Velké ceny ČR s promotérem, společností Dorna a my jsme se jasně dohodli s paní ředitelkou Ulmanovou, že v roce 2015 musí vzniknout přechodný model společné smlouvy Dorny,

Automotodromu a Jihomoravského kraje, pokud má Automotodrom zájem o veřejné peníze. Pokud má jít jediná koruna z veřejných rozpočtů (státního, krajského nebo městského) na pořádání Velké ceny, máme jedinou podmínku – naprosto jasné a transparentní hospodaření. Zásadně odmítám nařčení lidí, kteří říkají, že založení společnosti s ručením omezeným se stoprocentním vlastnictvím kraje, tedy veřejného vlastníka, je nějaký netransparentní krok. Takovouto společnost zakládá a řídí zastupitelstvo a rada kraje, k dispozici jsou naprosto všechny údaje. Součástí této společnosti budou pouze zástupci kraje.

Nabídneme jedno místo zástupcům vlády a jedno místo zástupcům Statutárního města Brna. Velmi obdivuji troufalost těch, kteří říkají, že toto je netransparentní struktura a bůhvíjaký bude její úkol. Ten bude jednoduchý – od roku 2016 ve spolupráci se společností Dorna a samozřejmě s Automotodromem Brno organizovat další ročníky Velké ceny.

Snaha kraje podpořit zachování Velké ceny ČR pokračuje, v rozpočtu kraje budeme počítat s finanční podporou na příští rok, s Dornou a Automotodromem budeme jednat o podobě smluvních vztahů od roku 2016. Myslím, že na místě není žádná hysterie. To, že Dorna uzavřela paralelně jinou smlouvu s rakouskými partnery a že se Velká cena pojede od roku 2016 i v Rakousku, nebereme jako nic likvidačního směrem k brněnské Velké ceně. Naopak, myslím si, že je to jasný vzkaz do České republiky stávajícímu provozovateli Velké ceny, aby se dohodnul s veřejným sektorem. Je evidentní, že o ní uvažoval už nějaký čas. Pouze dohoda všech partnerů může přinést klid a to, co očekává motoristická veřejnost, tedy jasnou a rychlou dohodu s FIM a společností Dorna o pořádání Velké ceny ČR od roku 2016.

Celou dobu je účast Jihomoravského kraje na jednáních o Grand Prix ČR dána tím, že chceme Velkou cenu ČR zachránit. Kdo tvrdí opak, lže. Máme zájem na maximálně průhledném a transparentním hospodaření. Kdo tvrdí opak, lže. Máme zájem na tom, aby se Velká cena jela skutečně na brněnském okruhu. Kdo tvrdí opak, lže.

V Brně 19. listopadu 2014

Michal Hašek
hejtman Jihomoravského kraje

Štítky Jihomoravský kraj, Česko, Michal Hašek, Grand Prix, Masarykův okruh, Autoklub České republiky, Evropská komise, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Advanced Micro Devices, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prohlášení hejtmana Haška k budoucnosti pořádání Grand Prix  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.