Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Den otevřené dráhy uzavře sezonu na Masarykově okruhu

Netradiční program čeká v neděli 26. října na návštěvníky Masarykova okruhu. Závěr sezony zpestří při Dni otevřené dráhy například soutěž cestářů v ovládání posypového vozu s pluhem. Závodní trať pak bude celý den otevřena pro běžné motoristy.

Na závodní trať mohou vyjet prakticky všichni motoristé s běžnými vozy. Jízda po Masarykově okruhu je zážitek i v běžném autě. Celý den je rozdělen do pětadvacetiminutových bloků, v každém z nich může na dráze jet maximálně 46 aut. Pouze dvě jízdy nebudou určeny pro veřejnost – na dráhu se totiž vydají účastníci Classic Car Meeting – srazu legendárních sportovních vozů. Tradičně se představí například Ford Capri, který v Brně startoval už v roce 1972 při evropském šampionátu cestovních vozů.

Pro všechny návštěvníky bude připraven zajímavý dobrovolný program. Zájemci si můžou vyzkoušet simulátor nárazu a zjistit, jaké to je nabourat se v autě. Díky Policii České republiky si můžou mimo jiné prohlédnout rychlé policejní auto a vidět v akci i policejní vrtulník.

Den otevřené dráhy zpestří i tradiční soutěž Cestářské rodeo. Ti nejlepší z českých a slovenských silničářů, kteří se celou zimu starají o sjízdnost silnic, se na Masarykově okruhu utkají v soutěži v ovládání cestářského nákladního vozu s radlicí. Soutěž je zároveň tréninkem na nadcházející zimu. „Málokterý motorista si uvědomuje, jak obtížná je často v zimních podmínkách situace řidiče posypového vozu. Autosypač, jehož hmotnost dosahuje téměř 25 tun, je v podstatě pouze upravený nákladní automobil, který je vybaven sněhovou radlicí, sypací nástavbou a převážně rozmetadlem posypu umístěným až za vozidlem. Na zledovatělé či zasněžené silnici je tedy řidič autosypače ve stejné situaci, jako kterýkoliv jiný řidič nákladního auta. Na rozdíl od něho však nemůže zastavit a čekat až se sjízdnost zlepší,“ upozornil ředitel jihomoravské Správy a údržby silnic Jan Zouhar. Silničáři navíc vyhradili jeden vůz pro jízdy veřejnosti, návštěvníci Dne otevřené dráhy si tedy z místa spolujezdce vyzkouší, jaké to je hledět na vozovku přes rozměrnou radlici.

Den otevřené dráhy si užijí i děti, nebo ti, kteří si na „velkou dráhu“ netroufnou. Své schopnosti mohou prověřit třeba při jízdě na motokárách, pro děti jsou připraveny jízdy s RC modely nebo skákací atrakce. Všichni pak mohou vyrazit na exkurzi do zázemí Masarykova okruhu, nebo se v mikrobusu projet podél závodní dráhy. Vstup na Den otevřené dráhy je zdarma stejně jako parkovné. Placené jsou pouze jízdy po závodní dráze a na motokárách.

TZ

Štítky motogp, masarykův, okruh, Brno, Masarykův okruh, soutěž, silnice, Policie České republiky, Ford Capri, Jan Zouhar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den otevřené dráhy uzavře sezonu na Masarykově okruhu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.