Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Češi si proti Německu vyházeli vítězství

Ve čtvrtek se v Brně odehrálo první ze dvou kvalifikačních utkání v házené o postup na mistrovství Evropy 2014 mezi Českou republikou a Německem. Po napínavém zápase, kdy do konce prvního poločasu vedli Němci, si Češi vybojovali vítězství. Odveta se odehraje dnes v německém Halle.

Jak uvedl Vladimír Haber, trenér české reprezentace, v den zápasu se již netrénovalo. Hráči měli jen lehké jídlo a následně dolaďovali taktické detaily. Promýšleli útočné fáze, případně obranu.

Podle kouče není při samotném utkání na myšlení čas. Také přiznal lehkou nervozitu. „Pokud by hráč nebo trenér nebyl nervózní, nebylo by to normální,“ vysvětlil. A nervozita pochopitelně vládla na obou frontách, mezi Čechy i mezi Němci.

Vše vypuklo v pět hodin v nové brněnské hale na Vodové. Tribuny byly zaplněny téměř do posledního místa. Dorazilo na 3500 diváků. První poločas vedli Němci. Ještě v 19. minutě Češi prohrávali v oslabení 4:8. Neskórovali od 11. minuty.

Dvacátá minuta však znamenala obrat o 180 stupňů. Se svou tečovanou střelou se o to zasloužil Jícha, jehož následoval Stržínek. Ve 25. minutě to bylo 8:9. Následoval však další gól do české sítě. V posledních vteřinách poločasu nakonec Češi, díky perfektní spolupráci Bečváře a Jíchy, znovu dorovnali.

Pozitivní závěr prvního poločasu vlil českým hráčům do žil novou energii a ve druhé polovině utkání měli jasně navrch. Podařilo se jim několik ukázkových kombinací a po čtyřiceti minutách hry vedli Češi o tři branky. Na konci třetí čtvrtiny to bylo už 19:13 a fanoušci šíleli nadšením.

O další vzrušení se postaral německý hráč Haas, který fauloval Bečváře. Zasloužil si za to červenou kartu a bodové skóre 20:14. S blížícím se koncem zápasu bojovaly oba týmy jako o život. Němci párkrát skórovali, a na začátku 57 minuty vyrovnali na rozdíl dvou gólů. K vítězství jim to však nestačilo. Zápas skončil definitivním vítězstvím Čechů 24:22.

Jaroslav Hudeček, trenér české reprezentace, se k vyhrané kvalifikaci na stránkách házenkářského svazu vyjádřil následovně: „Myslím si, že se projevila naše dobrá příprava. Jejich hru jsme měli dobře přečtenou. Vstup nám sice nevyšel, ale ani v první půli jsme nehráli špatně. Ve druhém poločase dostali více prostoru Bečvář se Stržínkem. Bečvář naši hru ještě zrychlil, zdynamizoval. Už dlouho se nestalo, že by Němci nasadili obranu 5-1! To svědčí o tom, že z nás měli opravdový respekt. Ale v Německu je to otevřené. Tam budou mít oni výhodu domácího hřiště. Teď je ale důležité, že jsme vyhráli a ne, o kolik branek. Teď si musí kluci odpočinout a pak se zkoncentrovat na zápas v Německu. Skvělá byla divácká kulisa. Musím našim fanouškům vyseknout poklonu. Brno nezklamalo. Bylo to úžasné! Moc jim děkujeme za to, že ´nepoložili hlasivky´ ani když jsme prohrávali! Smekám a hluboko se klaním. Bylo to fantastické!“

Česká republika - Německo 24:22 (10:10)

Sestava a branky České republiky: Galia, Štochl - Hrtska 1, Bečvář 2, Jurka, Kubeš, Motl, Jícha 10, Šulc, Sobol 2, Horák 1, Mráz, Juříček 3, Stržínek 5, Dostalík, Kasal. Trenéři Jaroslav Hudeček a Vladimír Haber.

Sedmimetrové hody: 4/3 - 2/0. Vyloučení: 3:3 (přímá ČK Haas). Rozhodčí: Matija Gubica, Boris Milosevic (oba Chorvatsko). Diváci: 3500.

Napsala Ivana Hunkařová
Foto: Český svaz házené

Štítky házená, kvalifikace o pustu na mistrovství Evropy 2014, Brno, Česká republika - Německo, Německo, Němci, Česko, Evropa, Halle, trenér, Vladimír Haber, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi si proti Německu vyházeli vítězství  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.