Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pohár přinese po devíti letech trofej jinému klubu než Nymburku

Po devíti letech získá o víkendu českou basketbalovou trofej jiný klub než Nymburk. Ten totiž letos z vlastního rozhodnutí neobhajuje triumf v Českém poháru, a tak vítěz vzejde ze čtveřice Děčín, Pardubice, Prostějov a Brno, která se utká v pátek a v sobotu ve Final Four v brněnské hale Rosnička.

Nymburk ovládl posledních 11 ligových sezon, k tomu přidal i deset pohárů. Jen v roce 2006 jeho panování v poháru přerušila Mlékárna Kunín. Od té doby neměl žádný jiný celek šanci radovat se z trofeje, až letos. Nymburk totiž vzhledem k náročnému programu z poháru odstoupil. Místo Final Four ho totiž čekají dva zápasy VTB ligy.

"Letos je to specifický rok, pohár se totiž dá skutečně vyhrát. Přes Nymburk to dřív bylo hodně těžké a už finále bylo velký úspěch. Takže letos to má úplně jiný náboj a člověk se může radovat, že konečně něco vyhrál. A to je ten nejlepší pocit, jaký sportovec může mít," prohlásil děčínský pivot Jakub Houška.

Právě Děčín je nyní hlavním favoritem. V ligové tabulce je na druhém místě a z posledních 12 soutěžních zápasů prohrál jediný. Jenže v semifinále nejprve musí vyřadit Pardubice, s kterými v této sezoně už dvakrát prohrál a s nimiž vypadl i loni ve čtvrtfinále poháru.

"Pardubice a Český pohár, to je pro nás letitý evergreen! Vždy se jednalo o bitvy v závěrečných fázích soutěže a většinou jsme odcházeli poražení," řekl trenér Děčína Pavel Budínský. "Do Brna se všichni těšíme a pro úspěch v podobě jakékoliv medaile jsme odhodláni udělat maximum," dodal.

Velké šance má také Prostějov, který po výrazných letních změnách dlouho hledal formu, ale nyní se zdá, že už ji našel. Navíc se mu ze zahraničního angažmá vrátil reprezentační pivot Kamil Švrdlík. "Prostějov už byl pětkrát ve finále, ale nedotáhl to. Proto máme letos ještě větší motivaci to protrhnout," řekl pivot Radek Nečas.

Prostějov navíc má v semifinále za soupeře MMCITÉ Brno, které je v ligové tabulce poslední, a neměl by tak mít problém s postupem. Brňané však spoléhají na to, že se závěrečný turnaj hraje v brněnské hale Rosnička, kde by jim fanoušci měli vytvořit domácí prostředí. Zvláště když se spojí s příznivci místního ženského celku IMOS Brno.

"I když v hale Rosnička jsme nikdy nehráli, tak si myslím, že zde v turnaji za podpory diváků najdeme domácí prostředí," řekl pivot brněnského týmu Jaroslav Prášil.

V pátek jsou na programu semifinále, v sobotu pak zápas o 3. místo a od 17:45 finále. Vítěz získá prémii 100 tisíc korun, poražený finalista 80 tisíc. Další dva celky si rozdělí 60 a 40 tisíc.

Zdroj: ČTK 
Foto: basketbrno.cz

Štítky Nymburk, Prostějov, Brno, Pardubice, Děčín, finále, semifinále, Mlékárna Kunín, VTB Liga, JBC MMCITÉ Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohár přinese po devíti letech trofej jinému klubu než Nymburku  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.