Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Grand Prix Brno půjde z veřejných peněz rekordních sto milionů

Na motocyklovou Velkou cenu Brna půjde v letošním roce rekordních 100 milionů korun z veřejných peněz, informoval dnes Český rozhlas Brno. Ministerstvo školství dá až 70 milionů korun, dalších 30 milionů přidá Jihomoravský kraj a Brno, řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Grand Prix se pojede v první polovině srpna.

Kraj podporuje motocyklové závody každoročně částkou 20 milionů korun, město dává polovinu. Podle Vokřála by měly být podobně velké akce součástí státního rozpočtu. „Já to vidím i tady v Brně. Jsou akce, ke kterým se nikdo nezná, všichni je chtějí podporovat, ale nikdo je nechce mít ve své kapitole, protože jsou nákladné," řekl rozhlasu Vokřál.

Grand Prix loni poprvé uspořádal spolek založený krajem a městem, protože předešlý organizátor Automotodrom Brno už závody nechtěl pořádat kvůli jejich ztrátovosti. Loni byla ztráta kolem 28 milionů korun. Dluh by měla pokrýt právě podpora vyčleněná z kraje a města.

Na GP v minulém roce dalo ministerstvo celkem 60 milionů, 20 milionů dal kraj a 10 milionů město. Spolek měl k dispozici ještě dalších 20 milionů od kraje z předchozího ročníku, takže dohromady disponoval částkou 110 milionů. Celkové výnosy přesáhly 63 milionů, náklady 201 milionů. Ministerstvo ještě před závody vymezilo třicetimilionovou rezervu na případnou ztrátu, kterou však nemohlo zpětně vyplatit.

Velké ceně hrozil zánik. Město a kraj proto prostřednictvím spolku uzavřely smlouvu s promotérem mistrovství světa, španělskou společností Dorna, že bude spolek závody pořádat dalších pět let. Smlouvou se vyřešily i staré závazky, které měl s Dornou Automotodrom. Problémem je vysoký zalistovací poplatek, který činil v minulosti 70 až 80 milionů korun. Loni už byl okolo 100 milionů a v roce 2020 bude zhruba 130 milionů. Podle politiků měla záchrana akce význam jak ekonomický, tak propagační. Sjíždějí se na ni desetitisíce hostů, Česká republika podle Vokřála jen v rámci DPH získává ročně kolem 200 milionů.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Grand Prix, Petr Vokřál, ANO 2011, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Jihomoravský kraj, Český rozhlas Brno, peníze, Česko, Masarykův okruh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Grand Prix Brno půjde z veřejných peněz rekordních sto milionů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.