Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Loučí se dráhový šampion z Brna. Nastal pravý čas, říká cyklista Bábek

O velkou osobnost přichází česká dráhová cyklistika. S kariérou se loučí jeden z historicky nejúspěšnějších českých závodníků Tomáš Bábek. Rodák z Brna, který je dvojnásobným evropským šampionem a vicemistrem v dráhové cyklistice, se rozhodl v pětatřiceti letech opustit vrcholový sport.

Brněnský cyklista oznámil rozhodnutí na intagramovém účtu v době, kdy se koná mistrovství Evropy ve švýcarském Grenchenu. V příspěvku fanouškům oznámil, že se vzdává reprezentační kariéry a bude se věnovat trénování svých nástupců.

„Dlouho jsem rval na světových velodromech, abych hrdě reprezentoval naši zemi a dělal ji dobré jméno. Teď nastal čas pověsit reprezentační tretry na hřebík. Šanci teď musí dostat moji nástupci, kteří mi poslední roky stáli po boku a proháněli mě co to šlo. Mají můj respekt i podporu,“ napsal Bábek. 

Sportovec se s velodromem definitivně nekončí. Příležitostně sedne na kolo na klubové úrovni. „Tohle rozhodnutí čeká každého sportovce. Já jsem se na něj dlouho připravoval a těším se na nové výzvy. Něco končí, ale něco nového i začíná. Cyklistika je můj život a nikdy se jí nevzdám. Budu ukazovat víc a víc lidem, jak krásná dráhová cyklistika je. I ty mladý dukláky občas proženu,“ napsal bývalý profesionální závodník japonské keirinové ligy a účastník dvou olympijských her.

Právě keirin, závod na jeden kilometr s pevným startem, se stal specialitou Bábka. Ten v průběhu kariéry zápasil nejen s ostatními jezdci na dráze, ale také s vážným zraněním. V roce 2011 ho srazilo auto. Sportovec strávil tři dny v kómatu. Po dlouhé rekonvalescenci se ale vrátil zpět na dráhu a stal se jedním z neúspěšnějších českých dráhařů v historii.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Tomáš Bábek

Štítky Bábek, Cyklistika, Dráhová, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loučí se dráhový šampion z Brna. Nastal pravý čas, říká cyklista Bábek  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.