Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Profi zápasníci z klecí rozdávají brněnským školákům rady proti šikaně

Nečekaná návštěva překvapila školáky z brněnské základky na náměstí Míru, kam do místní tělocvičny nakráčeli profesionální zápasníci Oktagon MMA. Bojovníci z klecí nejen děti potěšili svou přítomností, ale hlavně jim poradili, jak se bránit proti šikaně.

Jsou speciálně trénovaní, v ringu se střetávají klidně s o hlavu většími protivníky a před žádným úderem neuhnou. Když se ale bojovníci vrátí vzpomínkami zpátky do školních lavic, vybaví si, že největší boje často sváděli ve třídách se svými spolužáky. Tvrdí chlapi před zaplněnou tělocvičnou vzpomínali, jak se báli kvůli šikaně spolužáků chodit do školy nebo nechtěli se o problému s nikým bavit. 

Pocházím z Ukrajiny, ale už ve dvou letech jsem se s rodinou přestěhoval do Česka. Neuměl jsem příliš dobře česky a měl přízvuk. Od ostatních jsem se odlišoval, což mi dávali ostatní sežrat. Nadávali mi a dělali si legraci, že jsem hloupý. Nesmíte ale tomu sami uvěřit. Začal jsem na sobě pracovat, více se učit, abych všem ukázal, že se mýlí. Navíc jsem začal s bojovými sporty, čímž jsem si vydobyl mezi spolužáky respekt,“ popsal svůj recept brněnský bojovník Andrej Kalašnik, který vyrostl v brněnské části Řečkovice. 

(Zleva) Andrej Kalašnik, Jan Gottvald, Pavol Neruda, Ondřej Novotný a Zdeněk Polívka. Foto: Daniela Pařízková

Nenechávejte si to pro sebe

S příběhy se vytasili rovněž populární sportovci Zdeněk Polívka, Jan Gottvald nebo Václav Mikulášek, alias Baba Jaga, který se svěřil, že dokonce v jednu chvíli přestal chodit do školy. Spolužáci mu brali svačiny nebo ho bili. „Nikdo si nezaslouží být šikanován. Povězte to kamarádovi nebo učiteli, ale hlavně si to nenechávejte pro sebe. To je nejhorší způsob,“ radil úspěšný sportovec školákům, kteří se postupně svěřovali i se svými strastmi. 

Šikana je dnes i na internetu

Nejčastěji žáci prvního stupně se zmiňovali o problému kyberšikany. Na sociálních sítích si totiž mnozí čas od času přečtou ponižující komentáře na svou adresu. Právě bojovníci mají dodat školou povinným, kteří se s takovými problémy potýkají, zpět ztracené sebevědomí. Pro děti jsou bojovníci novodobí hrdinové. Je pro ně důležité, že za nimi přijedeme a můžeme si o šikaně vyprávět. A to nejen o té fyzické formě, jakou známe z našich dětských let. Dnes je jedním z hlavních témat kyberšika, s níž máme kvůli sociálním sítím zkušenosti všichni,“ řekl Drbně Ondřej Novotný, jednatel společnosti Oktagon MMA, jež akci nazvanou Sportem proti šikaně spustila. 

Podle Novotného je cílem kampaně především představit příběhy zápasníků a debatovat. Bojové umění si sportovci nechávají při besedách spíše pro sebe. „Z kapacitních důvodů není možné, abychom předváděli různé chvaty. Máme besedy, kde je až 200 dětí. Při takovém počtu by se bohužel nedostalo na každého. Pořádáme ale také další projekty, při nichž je možné vyzkoušet si i prvky sebeobrany,“ uvedl Novotný, jenž akce Oktagon také moderuje. 

Zápasníci jezdí po školách

Brno se stalo už několikátou zastávkou profesionálních zápasníků, kteří zavítavají do českých a moravských škol od letošního roku. Pod Špilberk je pozvalo Brno, jež spolupořádalo akci a doufá, že zápasníci nejsou ve zdejších školách naposledy. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) jsou totiž podobné besedy v mnohém pro děti přínosné a poučné. 

Je to zajímavá forma, jak děti vzdělávat v boji proti šikaně. Jsem ráda, že se podobná spolupráce podařila uskutečnit a věříme, že bude pokračovat i nadále,“ dodala šéfka brněnské radnice. 

O šikaně krátce pormluvíla také brněnská primátorka. Foto: Daniela Pařízková

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, MMA, Oktagon, Beseda, šikana, OKTAGON MMA, Ondřej Novotný, Ukrajina, Česko, Markéta Vaňková, ODS, klec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Profi zápasníci z klecí rozdávají brněnským školákům rady proti šikaně  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.