Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Žabiny vstupují do play off EWBL a pomýšlí na finále

Necelé dva měsíce zpátky zakončily basketbalistky brněnských Žabin své působení v druhé nejvyšší evropské soutěži. V premiérové účasti Eurocupu se dostaly mezi TOP16 týmů soutěže. K ještě lepšímu umístění mají nakročeno v další evropské lize – EWBL. Zde se po základní části bezproblémově probojovaly do play off. Jejich cílem je však nejen se účastnit Final Four, ale i pořádat.

Žabiny jednu svoji letošní evropskou kapitolu uzavřely, konec té druhé je teprve čeká. Kromě Eurocupu se totiž účastní soutěže určené pro ženské týmy ze Střední, Východní a Severní Evropy - EWBL, která v březnu vrcholí. Po vydařené základní části by se brněnský celek rád podíval po dvou letech do Final Four. Prvně ale musí projít vyřazovací fází play off.

V ní s největší pravděpodobností narazí na silné ruské či běloruské týmy. „Více bychom si přáli Minsk, což je aktuálně druhý až třetí tým běloruské ligy,“ svěřil se hlavní trenér Viktor Pruša. Za Tsmoki-Minsk letos hrají kromě jedné americké posily čistě domácí hráčky „Můžeme očekávat zkušený pomalý basket. Myslím si, že do té série bychom měli jít jako favorité, přestože nás v Bělorusku nečeká nic jednoduchého,“ dodal.

Pokud se jeho svěřenkyním podaří dvojutkání vyhrát, postoupí do závěrečného turnaje. V něm se Žabiny měly představit i při jejich poslední účasti v EWBL, dokonce doma na Rosnišce. Sezonu 2019/2020 ale překazila koronavirová pandemie. Podle manažera Žabin Radka Šíra by se o případné pořadatelství ucházeli znova. „Mrzelo nás, že se tehdy turnaj zrušil. Rozhodně bychom v případě postupu usilovali o to, aby se to letos podařilo. Zaprvé bychom tak vrátili našim divákům slibované atraktivní utkání a zadruhé by se ušetřilo za cestování, které je letos už tak finančně náročné,“ prozradil Šír.

Výhodu domácí haly by uvítali i sami trenéři a to jak z pohledu současné koronavirové situace, tak z čistě herní perspektivy. „V domácím prostředí hrajeme zápasy výrazně lépe. Byl by to bonus ať už s fanoušky anebo prostředím, které známe. Jednou jsme takto hráli Final Four EWBL v Rusku a to nebylo nic jednoduchého,“ přiznal Pruša.

Přesný rozpis soubojů v play off zatím Žabiny neznají. Svůj program totiž musí uzpůsobit harmonogramu domácí ženské ligy, jenž v březnu taktéž přechází ze základní části do čtvrtfinálových klání. Jistý je ale termín finálového turnaje evropské soutěže. Pořadatelská země pohostí ostatní kluby od pátku 25. do neděle 27. března. Pokud tedy vše vyjde podle plánů brněnských Žabin, můžete se poslední březnový víkend těšit na parádní basketbal v prostorách haly Rosničky.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Žabiny, Basketbal, Brno, Turnaj, Liga, soutěž, Severní Evropa, Rusko, Minsk, Bělorusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žabiny vstupují do play off EWBL a pomýšlí na finále  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.