Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Konec spekulací, hokejové Znojmo bude hrát první ligu. Politici slíbili klubu vyšší dotace

Znojmo si v příští sezoně zahraje první hokejovou ligu. Návrat do profesionální soutěže si vybojoval jihomoravský klub na ledě i v zákulisí. Po sérii jednání vedení Orlů oznámilo, že se domluvilo s politiky na vyšší finanční injekci. Bez štědřejší dotace by Orli pravděpodobně prvoligovou účast vzdali.

Spor ohledně dalšího vývoje znojemského hokeje nabral na intenzitě krátce po postupu mužstva z druhé ligy. Hráči po konci soutěže na sociálních sítí zveřejnili informaci, že kvůli nedostatečné dotaci města není možné první ligu i přes podporu partnerů a majitelů finančně utáhnout, a proto klub ruší hráčům smlouvy. V příspěvku se naráželo zejména na fakt, že znojemské zastupitelstvo přiškrtilo orlí letce finanční podporu. 

Po rozšíření zprávy se strhla lavina nevole, která se dostala až k jihomoravskému hejtmanovi Janu Grolichovi (KDU-ČSL) a zvláště šéfce znojemské radnice Ivaně Solařová (ANO). Politici nakonec po jednáních s prezidentem Orlů Pavlem Oherou slíbili, že znojemskému hokeji navýší dotaci. Kraj v případě, že návrhu dají zelenou zastupitelé, poskytne 1,5 milionů korun. Město pak navýší dotaci, která původně činila čtyři miliony korun.

S vedením HC Aptec Orli Znojmo jsme se dohodli na další spolupráci, jako město jsme se rozhodli navýšit klubu dotaci na příští sezonu. Věřím, že udělení mimořádné dotace podpoří také kolegové radní a zastupitelé,“ informovala Solařová.

Do Znojma se tak oficiálně po dvou letech vrací profesionální hokejová soutěž. V příštím ročníku může klub zabojovat v konkurenci Zlína, Vsetína či Jihlavy i o postup do extraligy, kterou hrál v letech 1999 až 2009, kdy prodalo licenci brněnské Kometě. Po prodeji extraligových práv celek z města nedaleko hranic s Rakouskem hrál dva roky v první lize, aby následně zamířil do rakouské EBEL. Orli si zahráli předloni i nástupnickou soutěž EBEL nazvanou ICEHL, kterou ale kvůli ekonomickým důvodům opustili.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Znojmo

Štítky Znojmo, První liga, Postup, Dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Rada

Dotace jsou svinstvo! Ať to platí diváci, pokud o to stojí!

Neděle, 7. května 2023, 20:33Odpovědět

Konec spekulací, hokejové Znojmo bude hrát první ligu. Politici slíbili klubu vyšší dotace  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.