Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno odpískalo koncesní řízení na provozovatele haly. Vypíšeme ale nové, hlásí město

Radní Brna podle očekávání zrušili koncesní řízení na provozovatele plánované multifunkční haly. V brzké době vypíše nové koncesní řízení a doufá, že najde provozovatele, kterým se měla stát hokejová Kometa. Klub ale z jednání vycouval, a tak se v moravské metropoli stále neví, kdo si provoz víceúčelového stánku vezme na triko.

Vedení radnice uvedlo, že jediný účastník koncesního řízení nepodá nabídku v předjednaných parametrech, protože se nepodařilo vyjednat podmínky akceptovatelné pro Evropskou komisi. „Jako rada jsme proto formálně zrušili koncesní řízení a dohodli jsme se na základě analýzy, že jako nejvhodnější postup je vypsat nové koncesní řízení,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Kromě toho má Brno v plánu navýšit o 200 milionů korun kapitál městské firmy Arena Brno, aby mohla koupit pozemky pro stavbu multifunkční haly. Nyní pozemky vlastní další městská společnost Veletrhy Brno. „Peníze by měly sloužit jak na odkup pozemků, tak na úhradu nákladů souvisejících s úvěrem na výstavbu haly, který si bude Arena Brno brát," uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

V Brně neví, kdo bude provozovat novou arénu. Kometa z jednání vycouvala

Brno zatím nemá tušení, kdo se ujme provozu nové multifunkční arény, která podle plánů vyroste v areálu výstaviště. Po několika měsících krachla jednání města s hokejovou Kometou, která byla jediným zájemcem. Radnice nyní hledá novou cestu, jak...

Náklady vzrostly o skoro tři miliardy

Nová hala s kapacitou 13 tisíc diváků se oproti původním plánům výrazně prodražila. V roce 2018, kdy se rozhodlo o stavbě ve veletržním areálu, se mluvilo o částce 1,4 miliardy korun. Nyní i s ohledem na rostoucí ceny stavebních materiálů nebo energií, komplikované geopolitické situaci v čele s válečným konfliktem Ruska a Ukrajiny či různým dalším úpravám v projektu se podle posledních odhadů mluví o částce dosahující až 4 miliardy korun. Na výstavbu sportoviště, na nějž Brno aktuálně hledá zhotovitele, si tak město i s jeho firmami bude muset i přes dotaci státu (300 milionů) a Jihomoravského kraje (200 milionů) patrně vzít obří úvěr.

Ozývá se kritika 

Výstavba nového domova pro sportovce, umělce či podnikatele budí v poslední době stále větší rozpaky. Naposledy se s kritikou ozvaly politické strany, které se nedostaly při posledních komunálních volbách do městského zastupitelstva. Zelení, Žít Brno a Idealisté vyzvali dopisem město k zastavení projektu. Poukazují na to, že stavba přinese městu obrovské dluhy. Zároveň si partaje plácly na předvolební spolupráci. V podzimních komunálkách chtějí kandidovat společně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Kometa, Hokej, Brno, Výstavba, Hala, Výstaviště, ODS, pozemek, Evropská komise, Markéta Vaňková, Veletrhy Brno, Žít Brno, Rusko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno odpískalo koncesní řízení na provozovatele haly. Vypíšeme ale nové, hlásí město  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.