Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VIDEO: Před 35 lety zvítězilo Československo na domácím mistrovství světa v hokeji

Před 35 lety, 3. května 1985, skončilo v Praze 50. mistrovství světa v hokeji vítězstvím týmu Československa, které tehdy dosáhlo na šestý světový titul. Šampionát, který v pražské Sportovní hale začal 17. dubna 1985, přinesl kýžené prolomení sovětské nadvlády a zlato pro domácí tým. Předcházela mu však trnitá cesta, mezi finálovou čtveřici se svěřenci trenérské dvojice Luděk Bukač, Stanislav Neveselý dostali po nepřesvědčivých výkonech v základní části.

V bojích o medaile se ale tým okolo výtečného brankáře Jiřího Králíka zlepšil a postupně si poradil s celky SSSR (2:1), USA (11:2) a v souboji o zlato, v němž se hattrickem zaskvěl Jiří Šejba, i s Kanadou (5:3). Šestý (a poslední) čs. triumf ještě zvýraznilo vyhlášení Králíka nejlepším brankářem šampionátu, do týmu hvězd MS se dostal i útočník Vladimír Růžička.

Konečné pořadí: 1. ČSSR, 2. Kanada, 3. SSSR, 4. USA, 5. Finsko, 6. Švédsko, 7. SRN, 8. NDR.

Výsledky ČSSR: Finsko 5:0, SRN 6:1, USA 1:3, Kanada 4:4, Švédsko 7:2, SSSR 1:5, SSSR 2:1, USA 11:2, Kanada 5:3.

Mistři světa - Československo: Králík, Šindel - A. Kadlec, Hořava (3 góly), Uvíra, Benák (1), Stavjaňa (1), F. Musil (1), R. Svoboda - Lukáč (3), Rusnák (3), Liba (2) - Hrdina (2), Růžička (8), Richter (3) - Lála (8), Pašek (3), Šejba (4) - Válek (3), V. kameš (1), Pivoňka - Rosol (2). Trenéři: Bukač a Neveselý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky Sport, hokej, 3. května, svět, Praha, Československo, Mistrovství světa v ledním hokeji, Stanislav Neveselý, Luděk Bukač mladší, USA, Sovětský svaz, Kanada, Jiří Králík, Jiří Šejba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Před 35 lety zvítězilo Československo na domácím mistrovství světa v hokeji  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.