Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kometa dnes vstoupí do semifinálových bojů. První dva zápasy se odehrají pod Ještědem

Desetidenní pauza je u konce. Dnes startuje semifinále play-off  nejvyšší hokejové ligy. O vstupenku do finále bojují čtyři nejlepší. Kometě v cestě stojí vítěz základní části z Liberce, na jehož ledě odstartuje semifinálová série dvěma úvodními zápasy. Brňané míří pod Ještěd s pokorou a respektem, ovšem zároveň s vírou a maximálním soustředěním na svou hru.

Liberec jasným mistrem základní části

Liberec se ziskem 101 bodů opanoval základní část a počtvrté v historii si připsal zisk Prezidentského poháru. Do prvního kola play-off na Bílé Tygry vyšel celek Mladé Boleslavi. Severočeši v domácím prostředí dokázali naplno zužitkovat své výhody po výsledcích 5:1 a 6:2 se zdálo, že favorit míří k rychlému postupu. Mladá Boleslav ovšem v domácí odvetě zabrala a Liberec se musel vyrovnávat s první komplikací, když prohrál 1:4. Zbylá utkání už se nesla ve vyrovnaném duchu. Svěřenci trenéra Filipa Pešána nejprve vybojovali mečbol a v domácím prostředí Home Credit Areny jej proměnili a po pěti odehraných zápasech slavili po jednoleté odmlce opět postup mezi čtyři nejlepší celky extraligy.

Překonat Willa bude těžký oříšek

Liberecký tým měl během čtvrtfinálové série velkou oporu na brankářském postu. Roman Will sezónu od sezónu roste ve spolehlivého brankáře, což v play-off prokazuje úspěšností zákroků 92,86% s průměrem inkasovaných branek na zápas 2,33. Ztěžovat situaci soupeřovým střelcům se mimo libereckého brankáře snaží především zkušení obránci Ladislav Šmíd 0+4 v play-off s Martinem Ševcem. Oba borci zaznamenali ve svých kariérách reprezentační starty, Šmíd dokonce válel i v NHL, právě tihle zadáci by měli být pevnými pilíři liberecké defenzívy.

Útočná síla Liberce netkví jen v jedné lajně

Hlavní kouč Pešán věří proti Kometě v útočnou sílu svého mužstva. Liberec dokázal během prvního kola play-off rozložit svou ofenzivní sílu prakticky na všechny útočné formace. Výraznými tahouny se však opět ukázali osvědčená jména ze základní části. Zisk čtyř kanadských bodů si připsala hned trojice hráčů, Tomáš Filippi (2+2), Michal Birner (2+2) a Marek Kvapil (1+3). Nejvíce branek zatím ve vyřazovací části zaznamenal Petr Jelínek (3+0). Liberecká ofenzivní síla však byla v sérii s Mladou Boleslavi rozložena i na ostatní forvardy.

Brno vzpomíná na předloňské finále

Setkání Komety s Libercem doprovázejí čerstvé vzpomínky na finálovou sérii z play-off 2017, kdy Brňané slavili zisk titulu po jednapadesáti letech. Tehdy se Kometa s obhájci titulu z Liberce příliš nemazala a dokráčela na vrchol v nejkratším možném čase po vítězství v sérii 4:0. Liberečtí nyní doufají, že série s Brnem bude mít zcela jiný průběh, první dva zápasy by měly napovědět.

V základní části se Liberci podařilo na Kometu třikrát vyzrát. Ale jak se ukázalo již ve čtvrtfinále, play-off je zcela jiná soutěž. Foto: Ivo Dostál.

Soustředíme se na naší hru, říká Zábranský

Kometa zahajuje semifinálovou sérii na ledě soupeře, což není nic nového. Tým hlavního kouče Libora Zábranského míří na sever Čech s pokorou a respektem k soupeři, ovšem s maximálním soustředění na svou hru. „Těšíme se. Nadále platí, že se soustředíme především na naši hru a na náš výkon,“ zdůraznil před odjezdem do Liberce majitel a kouč brněnského týmu.

Kometa se přes čtvrtfinále dostala nejkratší možnou cestou, když hradecký Mountfield vyřadila v poměru 4:0 na zápasy. Jihomoravané tak měli dostatek času na to, aby vydechli, odpočinuli si od hokeje a zároveň se plně soustředili na přípravu dalšího tažení v play-off. „Myslím si, že ani jedno mužstvo se nebude moct vymlouvat na to, jak byla pauza dlouhá. Oni odehráli jenom o jeden zápas navíc. Měli podobně dlouhou pauzu jako my. Myslím si, že to bude stejné pro všechny,“ nehledá žádné extra výhody před začátkem série obránce Ondřej Němec.

Bitva brankářů

Semifinálová série s Libercem slibuje hokeje nejvyšší kvality. Oba kluby prezentují jen ty nejvyšší ambice, očekává se také souboj brankářů. Jak Roman Will na liberecké, tak i Marek Čiliak na brněnské straně jsou nepostradatelnými články svých týmů. „Mají šikovné útočníky, zaměřit se musíme ale na všechny hráče. Bude to zase bitva, my se na ni nachystáme. Hrají stejný systém, který hráli i v základní části, podobně hráli i v předešlém play-off. Půjdeme zápas od zápasu a uvidíme, jak to bude probíhat,“ nepřipouští si příliš velkou nervozitu maskovaný muž brněnské Komety.

Druhé kolo Generali play-off startuje ve středu od 17:00 v liberecké Home Credit Areně, první odveta je na programu hned druhý den od 19:00. Semifinále se do moravské metropole pak přesune na nedělní a pondělní utkání. 

Foto Kometa Brno | Zdroj Kometa Brno

Štítky Kometa, Liberec, semifinále, Bílí Tygři Liberec, playoff, Ještěd, hokej, Brno, HC Kometa Brno, BK Mladá Boleslav, Roman Will, Filip Pešán, Ladislav Šmíd

Kometa dnes vstoupí do semifinálových bojů. První dva zápasy se odehrají pod Ještědem  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.