Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Libor Zábranský odmítl nabídku trénovat reprezentaci. Kometa je moje rodina, prohlásil

Majitel, generální manažer a hlavní kouč brněnské Komety má za sebou fantastický rok. S Áčkem obhájil titul, hráči juniorky, které hokejově vychoval, se taktéž stali mistry ligy a do toho navíc přišla nabídka vést hokejovou reprezentaci.

Jaké byly oslavy zisku druhého mistrovského titulu v řadě? 

Pro mne v podstatě žádné. Moc jsem toho nenaspal, bylo hodně věcí k řešení. A to nejen s partnery klubu, ale i jednání o nových smlouvách s agenturami zastupujícími hráče, zároveň tu byla otázka národního týmu. Oproti loňsku to tedy bylo střídmější.

Od prezidenta ČSLH Tomáše Krále jste dostal nabídku trénovat reprezentaci. Jaký je váš postoj k této otázce? 

Velice si vážím toho, že jsem se dostal mezi kandidáty na post hlavního kouče národního týmu. Zůstávám ale s rodinou, neplánuji tuto nabídku přijmout.

Byla rodina a vaše práce v Kometě hlavními důvody, proč jste nabídku odmítl? 

Mám tři děti: Liborka, Terezku a Kometu. Liborek se jako správný puberťák o sebe postará sám, Terezka s Kometou mě potřebují. Rozhodla jednoznačně rodina. Strašně si vážím Tomáše Krále, koneckonců i kvůli němu jsem před dvěma lety přijal místo ve výkonném výboru ČSHL. Na toto téma jsme spolu mluvili často, dokonce i v průběhu finálové série. Není potřeba nic natahovat a hledat v tom vědu. Mám strašnou spoustu rozdělané práce v klubu, nechtěl bych, abychom se v tom dále pitvali.

Jak vypadá váš program pro nejbližší dny a co všechno vás čeká? 

Je to poměrně hektické. Jádro týmu máme podepsané i na další sezónu, samozřejmě nyní bude spousta spekulací o nejrůznějších věcech. Jedním z největších témat těchto dní je výstavba nové multifunkční arény na Velodromu. Za sebe a za Kometu jednoznačně říkám ano. Musíme se posunout dál, nemůžeme už dál čekat a pořád se pitvat v historii, co všechno jsme zažili za Lužánkami.

Pro nový stadion jsme udělali maximum, od projektu Hokejových her, které stály 42 milionů korun, po další studie proveditelnosti a pozitivních vlivů souvisejících s výstavbou haly od společností KPMG a Deloitte, které jsme platili. Stálo to obrovské peníze, čas i úsilí a pořád stojíme na místě.

Jsem třináct let v Kometě a už před jedenácti lety jsme řešili možnou výstavbu nové haly na Velodromu s tehdejším vlastníkem výstaviště Messe Düsseldorf. Myslím, že jde o nejlepší a nejrychlejší řešení, které může posunout sportovní infrastrukturu dál. Znamená to, že se vybuduje nový stadion pro dráhové cyklisty a ve stávající DRFG Areně se otevírá spousta dalších možností. Já to jednoznačně kvituji. Potřebujeme větší dům, abychom mohli Kometu posouvat dál. Myslím, že spousta jednání nyní bude i na toto téma. Kometa v tomto musí být seriózní partner a dominantní tahoun.

ÁVelkého úspěchu kromě A-týmu letos dosáhla juniorka, která si rovněž sáhla na mistrovský pohár, což se naposledy povedlo v roce 1979 Slovanu Bratislava. Co na tyto úspěchy říkáte? 

Jsem za kluky hrozně šťastný. Většinu z nich jsem trénoval, ročníky 1998, 1999, 2000 znám od druhé třídy. Hodně o nich vím, tým jsme skládali. Jsou to špičkoví hráči. Pro áčko a juniorku jsou to skvělé úspěchy, vloni to byl i starší dorost, který byl stříbrný, předloni zlatý. Roky předtím vyhrál titul mladší dorost a také osmá třída. Mládeži se hodně věnujeme, investujeme do ní mnoho finančních prostředků. Největší odezva je v tom, že se talentovaní kluci do klubu sami hlásí a rodiče jsou s námi spokojeni. To je hlavní. Hráč se u nás pak dál vyvíjí, to, co tomu dáme my jako trenéři, je věc druhá. Výsledek je super, podobný byl ale i vloni, za což jsme moc rádi.

Řeklo si hodně mladých hráčů z juniorky o místo v extraligovém A-týmu pro příští sezónu? 

Nesmíme zapomenout, že Filip Král, Libor Zábranský mladší, Marek Škvrně hrají v kanadské juniorce, Martin Nečas v áčku. Ročník 1999, 2000 by byly tak dominantní, že by to bylo až neuvěřitelné. Mám vytipované hráče, kterým bych chtěl dát prostor. Nechci jmenovat, šanci jim ale dám. Jsem rád, že jsem se tenkrát před začátkem Ligy mistrů rozhodl, že nechám v této soutěži hrát mladé, abych viděl, jak obstojí v konkurenci. Hokej je v této soutěži přímočařejší, rychlejší. Perfektně to zvládli, ale bude záležet na nich. Dva až tři hráče bychom chtěli zabudovat do sestavy. Za sedm let máme pět medailí a je přirozené, že postupně budeme muset omlazovat a obměňovat kádr, ale záleží na mladých hráčích, jak to zvládnou.

Čekají Kometu pro příští sezónu nějaké výraznější změny? 

Začnu u realizačního týmu, u něj žádné změny nebudou. Nehodlám měnit něco, co funguje, byla by to manažerská hloupost. Strašně rád bych udržel Leoše Čermáka, který je v úžasné fyzické kondici, může hrát a může mančaft řídit dál. Rád bych ho přemluvil, aby zůstal. Otázka jednání bude s Martinem Eratem, ale teď jsou kluci na oslavách, necháme to chvíli být. Kostra a morálka v týmu se mi doufám podaří udržet. Je jasné, že každý rok asi nebudeme hrát o titul, ale znovu chceme hrát co nejvýš, bavit diváky a uděláme pro to všechno. Druhou věcí je ekonomika. Končí nám smlouvy s významnými partnery klubu. Tři až čtyři měsíce s nimi jednáme a já doufám, že se mi podaří jednání dotáhnout do konce, tak, abychom další sezónu ekonomicky zvládli.

Foto HC Kometa Brno | Zdroj HC Kometa Brno

Štítky Libor Zábranský, Kometa, rozhovor, titul, reprezentace, rodina, Tomáš Král, stavba, Český svaz ledního hokeje, Liga mistrů UEFA, Deloitte, KPMG, Martin Erat, Martin Nečas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Zábranský odmítl nabídku trénovat reprezentaci. Kometa je moje rodina, prohlásil  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.