Počasí dnes30 °C, zítra29 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Za Znojmo nehraje jediný Čech. Narážky na cizince slýcháme téměř na každém zápase, hlásí klub

Fotbalový klub 1. SC Znojmo FK vstupoval do letošního ročníku MSFL jako zjevení na české fotbalové mapě. Na jeho soupisce není jediný český hráč, zato ostatních národností je v týmu hned jedenáct. Nejvíc hráčů je v týmu z Portugalska, odkud je i trenér Rui Amorim. Kromě Portugalců za Znojmo hrají fotbalisté z Venezuely, Švédska, Brazílie, Itálie, Srbska, Angoly, Finska, Slovenska, Nigérie a republiky Guinea-Bissau. Znojmo v pátek zakončilo sezónu na čtvrtém místě MSFL výhrou nad Hodonínem 2:1. Tým tak nesplnil vytyčený cíl, kterým byl postup do druhé ligy. O budoucnosti, ale i o vnímání Znojma ve fotbalovém prostředí se pro Brněnskou Drbnu rozpovídali zástupci vedení klubu i fanoušků.

Znojmo působí na české fotbalové mapě jako exotický úkaz

Podnikatel s kanadským pasem Youssef Abdellaoui kupoval znojemský fotbalový klub na podzim roku 2022. Znojmo se zvládlo zachránit v MSFL a letos vyhlásilo dokonce útok na postup do druhé nejvyšší soutěže, který však neklapl. I přesto znojemský fotbal vzbuzuje na české fotbalové mapě značnou pozornost.

Fanoušci, široká veřejnost i nový ředitel 1. SC Znojmo FK Radovan Šoba vnímali příchod nového majitele s očekáváním, nejistotou a rozpaky. „Majitel od začátku nastavil cestu takovou, že chce tým stabilizovat a jeho cílem je postup do vyšších soutěží, takže pro to děláme všechno,“ řekl pro Brněnskou Drbnu ředitel fotbalového Znojma Radovan Šoba, který do klubu vstoupil už za nového majitele. Zároveň doplnil, že vnímal, v jak špatné kondici předal bývalý majitel Jiří Tunka klub novému majiteli.

Jedenáct národností ve znojemské šatně

Šest Portugalců, tři Brazilci, dva Venezuelané, dva hráči z Angoly, Fin, Švéd, Srb, Ital, Slovák, Nigerijec a jeden hráč z republiky Guinea-Bissau. Takovou soupisku má fotbalové Znojmo, které vede tříčlenný tým portugalských koučů.

Že na soupisce není jediný Čech, je podle vedení klubu souběh více faktorů. „Není to úplně černá, nebo bílá, že Čechy nechceme, nebo chceme. Trenér si ve spolupráci s majitelem vybírá hráče podle pozice a ceny,“ uvedl pro redakci Brněnské Drbny sekretář klubu Radim Hübner, který se mimo jiné stará o zajištění hladkého průběhu domácích zápasů.

Proč tedy na soupisce Znojma není jediný Čech, když ostatní týmy z MSFL v podstatě netvoří nikdo jiný? „Problém je to, že se musí potkat dvě důležité věci. My máme úplně jiný systém než většina třetiligových klubů. Na třetí ligu máme plně profesionální přístup a systém. To znamená, že hráči nechodí do práce, ale jejich den začíná v devět hodin ráno, kdy se sejdou na stadionu. Program mají do čtyř nebo půl páté odpoledne. Do tohoto dokáže málokdy zapadnout český hráč, protože hráči ve třetí lize nedostanou plně profesionální smlouvu a musí si u fotbalu přivydělávat nebo chodí do školy. Druhá věc je, že hráč musí kvalitativně mít na to, aby tu třetí ligu mohl hrát,“ vysvětlil Hübner.

„Pokud si někdo myslí, že sem ti kluci přijdou za padesát tisíc, tak to vůbec“

„Dalším důvodem je i prostředí,“ přiznává Hübner. „Měli jsme tu českého hráče, který splňoval obě podmínky, ale řekl nám, že tady nechce být sám česky mluvící.“ Jádro znojemského kádru tvoří skupina Portugalců, z nichž někteří mají ve Znojmě partnerky s dětmi. „Chápu, že v tomto ohledu to má ten český kluk těžké. S kým si má popovídat, nebo zajít někam po tréninku posedět?“ ptá se řečnicky Hübner, který se v prostředí třetí fotbalové ligy pohybuje čtrnáct let.

Průměrný fotbalista ve třetí lize dostává kolem patnácti tisíc korun měsíčně. „Naši hráči mají nepřímé bonusy, dostávají nějaký plat, ale k tomu mají vybavený byt, na který jim klub přispívá, auto, takže neplatí dopravu, jednou denně mají společné jídlo, takže i na tom ušetří. Pokud si někdo myslí, že sem ti kluci přijdou za padesát tisíc, tak to vůbec.“

Jak se tedy majiteli povede přilákat na jih Moravy hráče z fotbalových bašt, jakými jsou Portugalsko nebo Brazílie? „V Brazílii je obrovský přetlak fotbalistů, tam se třetí liga hraje skoro zadarmo a platy ve druhé portugalské budou srovnatelné s tím, co nabízíme my. Ti kluci vědí, že se tady jejich platy nebudou pohybovat v nějakých závratných cifrách, ale oni to berou. Jsou tu proto, že věří majitelově vizi, chtějí postoupit do druhé ligy, kde už by museli dostat vyšší peníze. Proto pro nás není optimální, že teď hrajeme MSFL a vyhlásili jsme za cíl postup, na kterém budeme pracovat i příští rok.“

„Tady je česká liga, tady se budete chovat takhle a takhle. Narážky na cizince slýcháme téměř na každém zápase“

Jak se žije fotbalistům z exotických adres v okresním městě na jihu Moravy? „Hráči bydlí do čtyř kilometrů od stadionu. Někteří bydlí s rodinami a někteří bydlí spolu. Dělají si teambuildingy, grilování, karaoke a zatím jsme neřešili vůbec žádný konflikt uvnitř týmu. V kabině se mluví z osmdesáti procent portugalsky, protože tam je nejvíc Portugalců a Brazilců, zbytek angličtinou, zejména co se týká nějakých oficiálních vyjádření,“ popisuje Hübner.

Problém uvnitř týmu sice není, ale navenek fotbalové Znojmo problémy způsobuje už třeba jen svou přítomností. „Problém je to, jak se k nám staví český národ. Například v Uherském Brodě jsme měli obrovský konflikt, tam nám pomalu odmítli poskytnout první pomoc a hráč skončil nakonec až ve zlínské nemocnici. Každý druhý zápas mi píšou trenéři, že na ně lidi pokřikují a že to je špatně. Necítíme přímý rasismus, ale narážky na cizince slýcháme téměř na každém zápase. Že si hrajeme na profesionály a že naši hráči padají při každém kontaktu. Tady je česká liga, tady se budete chovat takhle a takhle. Jenom vystoupíme z autobusu a už to je cítit,“ vzpomíná nepříjemné zkušenosti Hübner.

„Kamkoliv přijedeme, tak si vyslechneme to stejné,“ hlásí fanoušek

Klub po příchodu nového majitele bojoval i s nevolí domácích příznivců. „Tři roky po sobě to tu bylo na padáka z MSFL, nikdo nevěřil, že se to zachrání. Nakonec se to stalo, lidi si zvykli na výsledky, po utkáních bývá děkovačka, já myslím, že je to v pohodě,“ hlásí sekretář. „Někteří staří dědové remcají, že tady nevidí ty české dorostence, ale jsme zase u toho. Pokud tu budou kluci z dorostu, tak se budeme zase třepat o záchranu. Takhle se podíváme na pěkný fotbal na špici tabulky a budeme bojovat o druhou ligu.“

„Že tu není žádný český hráč, to se nám samozřejmě moc nelíbí, vždycky je lepší, když je v týmu někdo místní. Na druhou stranu je potřeba říct, že předchozí majitel byl tak špatný, že i ta situace, ve které je Znojmo teď, je lepší, než to, co bylo před jeho příchodem. Herně je tam velký posun nahoru,“ řekl pro redakci Brněnské Drbny zástupce fanouškovského táboru znojemských Okurkářů, jehož identitu redakce zná, ale nepřál si být jmenován. „Kamkoliv přijedeme, tak si vyslechneme to stejné. Fanoušci ostatních klubů se nás ptají, jestli nás to jako baví fandit týmu plnému Portugalců. Je to rarita, já to chápu, ale ty otázky jsou pořád dokola a už je to unavující.“

„Novému majiteli bych vytkl to, že pro nás jako pro fanoušky nepůsobí dost trasnparentně. Nevidíme mu do hlavy, neznáme jeho plány a bojíme se toho, že jak rychle přišel, tak rychle se může sbalit a jít pryč. Není svázaný s regionem, takže budoucnost klubu není vůbec jasná,“ podotýká fanoušek.

Sezóna zakončená prohrou a boj o postup pokračuje

Sezónu Znojmo zakončilo páteční domácí výhrou nad Hodonínem 2:1, skončilo na čtvrtém místě a cíl, kterým byl postup do druhé ligy, tým nesplnil. Příští sezónu se bude ve Znojmě o postup bojovat znovu. „Majitel trenéry měnit nechce, i když spokojený asi úplně není. Jeho dlouhodobým cílem je postup, který ale chce splnit v dohledné době, není to dlouhodobý cíl na deset let,“ uzavírá Hübner, ale jedním dechem dodává, že jednoduchý boj to určitě nebude, nahoru totiž kromě Znojma bude chtít tradičně také Třinec nebo Kroměříž, která spadla z vyšší soutěže.

Sezóna ve Znojmě začne začátkem července přípravnými zápasy, až se hráči vrátí z dovolených v Brazílii nebo Portugalsku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto 1. SC Znojmo FK

Štítky sport, fotbal, přestupy, cizinci, 1. SC Znojmo FK, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za Znojmo nehraje jediný Čech. Narážky na cizince slýcháme téměř na každém zápase, hlásí klub  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.