Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Fotbalové Brno jednou vystoupá na vrchol, sní noví bossové Zbrojovky

Velkou revoluci chystá brněnská Zbrojovka, která po letech panování Václava Bartoňka mění vlastnickou strukturu. Druholigový klub touží s novými šéfy po okamžitém návratu mezi elitu, razantních organizačních změnách, novém stadionu a postupně vystoupat na fotbalový piedestal.

Noví majitelé se veřejnosti a fandům Brna se poprvé ukázali na tiskové konferenci, kam zamířil v doprovodu nynější šéfa představenstva Václava Bartoňka výkonný ředitel skupiny Portiva Pavel Svoreň a vedoucí Regionální hospodářské komory Čeněk Absolon. Oba noví vlastníci, z nichž každý zatím ve Zbrojovce drží pět procent akcií, se svěřili, že v Brně začíná nová éra.

„Zažívám zdravou míru uspokojení, že se po několika měsících se podařilo dotáhnout jednání s lidmi z regionální podnikatelské sféry,“ řekl Bartoněk, který si s myšlenkou na prodej klubu pohrával rok a půl.

Sázka na Hanáka

Prvním krokem k lepším zítřkům bylo angažování nového realizačního týmu v čele s trenérem Luďkem Klusáčkem nebo olomouckého rodáka Zdeňka Psotku, který má být z pozice sportovního ředitele klíčovou postavou klubu. Novinkou je také angažování zkušeného Ladislava Valáška. Bývalý funkcionář Zlína, Bohemians nebo Plzně získá pozici výkonného ředitele a dohlédne například na rozvoj mládeže. Další kroky budou následovat. 

„Věřím, že pod vedením pánů Psotky a Klusáčka skončila éra navoněných kluků s gelem ve vlasech, kteří v Brně pouze čekají na lukrativnější angažmá. Místo tu nyní je pouze pro nasrané válečníky se žhnoucím srdcem, kteří budou bojovat za klub, kraj i město,“ zahlásil Absolon, jenž byl jedním z hlavních aktérů při vyjednávání o novém investorovi.

Touhy a sny máme

Absolon doufá, že fotbaloví fandové tradičního moravského celku, jenž pod velením Bartoňka v posledních letech pod novým vedením třikrát sestoupil, zažijí jednou euforii jako v roce 1978. Tehdy Brno získalo jediný a poslední ligový titul. 

Jenže do té doby musí vyřešit desítky problémů. Prvním je okamžitý postup do první ligy nebo rozlousknout osud chátrajícího fotbalového stadionu v Srbské ulici, který zatím nemá licenci pro prvoligový fotbal. V následujících měsících proto dozná změn. Vymění se například světla nebo vznikne zázemí pro fanoušky i novináře. V brzké době je potřeba také koupit lepší technologii pro vyhřívání trávníku. Otázka nového stadionu zatím zůstává nezodpovězená. 

„Vedeme jednání s politiky. V tuto chvíli ale nemá smysl blíže záležitost komentovat, jelikož jednání se vyvíjí a vše brzy může být jinak,“ uvedl Pavel Svoreň ze Sportivy, jež v příštím půl roce získá 61 procent akcií.  

Kde případný stánek pro Brňany vyroste, není jasné. Z neurčitých odpovědí je však zřejmé, že návrat za Lužánky není na pořadu dne. Přesto noví majitelé věří, že město otázku budoucího stadionu v brzké době vyřeší. „Stálo by to rozumné peníze. Dramaticky by to nezatížilo městský rozpočet,“ myslí si Absolon.

Bartoněk i Zbrojovka zůstávají

Kdo očekává, že se z vedení Zbrojovky stáhne fanoušky kritizovaný Bartoněk, je na omylu. S bývalým ředitelem stavební společnosti se stále počítá. Noví vlastníci očekávají, že se přesune do dozorčí rady, která bude řešit klíčové záležitosti klubu včetně skladby kádru. Navíc stále zůstává členem představenstva, kde se například před lety zasadil o to, aby Brno znovu neslo slavný historický název Zbrojovka. Se slavnou značkou počítají i noví vlastníci.  „Dokud tady budeme, můžeme zaručit, že klub ponese název Zbrojovka,“ ubezpečil Svoreň. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Zbrojovka, Druhá liga, Plány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Fotbalové Brno jednou vystoupá na vrchol, sní noví bossové Zbrojovky  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.