Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Africký majitel fotbalového Vyškova vyhlásil útok na první ligu. Chceme postup, tvrdí

S velkými ambicemi vstupuje do nového ročníku fotbalové národní ligy klub z Vyškova. Loňský nováček soutěže se sice do posledních chvil strachoval o záchranu, letos ale moravský klub cílí na vyšší mety. V zádech má kamerunského majitele Kingsleyho Pungonga, který má s klubem velké plány.

Podnikatel z Afriky vlastní Vyškov přes pět let. Loni se mužstvo poprvé kvalifikoval do druhé národní ligy. V první sezoně si tým trenéra Jana Trousila hrající domácí zápasy na slavném stadionu v Drnovicích zajistilo záchranu a skončilo na dvanáctém místě. Nyní místní MFK pomýšlí ještě na horní polovinu tabulky. Do dvou let chce postoupit do nejvyšší soutěže, alespoň to tvrdí sebevědomím se netající se majitel. 

Jsme malý, ale ambiciozní klub. Na sezonu jsme dobře připraveni a chceme být v tabulce vysoko. Do 24 měsíců chceme usilovat o postup. Fotbal je sice nevyzpytatelný, ale musíme si dávat nejvyšší cíle,“ řekl Pungong, který je vlastníkem společnosti Rainbow World Group, jež se zabývá investicemi ve sportu, hornictví nebo zdravotnictví.  

Majitel existuje

I když Kamerunec vlastní fotbalový oddíl z dvacetitisícového města přes pět let, o jeho existenci neměli mnozí lidé ani tušení. Podnikatel dorazil do České republiky po dvou a půl letech. Podle jeho slov byl hlavním důvodem covid, který výrazně omezil cestování. I vzhledem k dlouhé pauze bylo pro všechny velké překvapení, když se zjevil na tiskové konferenci.

Byl to zážitek se setkat s panem Kingsleym a potřást si s ním pravicí. Někdy jsme si už říkali, jestli vůbec existuje. Vyslechl jsem si jeho rozvojové plány i ohledně města a domluvili se na další spolupráci,“ popsal vyškovský starosta Karel Jurka (ODS). 

Posily mají zákaz francouzštiny

Fotbalisté Vyškova vykročili za smělým cílem, být letos v horní polovině tabulky, rázně už v sobotu, když na domácím hřišti rozdrtili Chrudim 3:0. Klub spoléhá zejména na zkušeného devětatřicetiletého útočníka Michala Klesu, slovenského stopera Pavola Ilka či záložníka Lukáše Lahodného. K mužstvu navíc přibyl z Třince středopolař Tomáše Weber nebo David Krška z Líšně.

Díky konexím majitele se v oddílu objevilo také několik zahraničních posil. V obraně se rve o místo Liberijec Sampson Dweh, ve středu pole si o pozici říká Maročan Bakra Abdellaoia, Kamerunec Alexise Alégué či z Pobřeží Slonoviny Adam Fofana, který se prosadil hned ve svém prvním ligovém startu. Útočení si pro změnu vezme na starost senegalský fotbalista Alioune Ndou. I přes velký počet zahraničních hráčů věří trenér Trousil, že tým bude fungovat na hřišti jednotně. 

Zaslechl jsem na tréninku, že se hráči baví francouzsky. To jsme okamžitě zatrhl. Povolená je pouze čeština a angličtina. Doma ať si hráči mluví, jak chtějí, ale na hřišti musí takto. Jsem zastáncem toho, aby se učili česky. Daleko lépe pochopí cvičení i se lépe aklimatizují v cizí zemi,“ sdělil Trousil.  

Navýšili rozpočet

Vyškovský celek hraje domácí zápasy i v letošním ročníku znovu v Drnovicích na tamním stadionu. Klub navýšil pro letošní sezony rozpočet bezmála o dvacet procent. O tom, o jakou částku se jedná, nechtěl být jednatel MFK Martin Chalupecký konkrétní. „Necháme si to pro sebe. Po podzimní části je možné ještě navýšení. Uvidíme také ale podle toho, jak vysoké nám dojdou účty za energie. Účty očekáváme ke konci roku,“ uvedl Chalupecký.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MFK Vyškov, Michal Šťastný

Štítky Vyškov, MFK, Investice, Ambice, Přestupy, Národní, fotbal, Jan Trousil, 1. FK Drnovice, Afrika, ODS, Alexis Alégué, Tomáš Weber, David Krška, Karel Jurka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Africký majitel fotbalového Vyškova vyhlásil útok na první ligu. Chceme postup, tvrdí  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.