Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Líšeň skolila lídra z Hradce a vede druhou ligu, výhru má i Blansko

Fotbalová Fortuna Národní Liga má po třináctém kole nového lídra tabulky. Po sobotní výhře se do jejího čela vyhoupli fotbalisté Líšně, kteří zdolali v domácím utkání dosavadního suveréna z Hradce Králové 2:1. Cenné tři body si připsalo do druholigové tabulky i Blansko, jenž zdolalo 2:0 Třinec.

Očekávaný šlágr druhé ligy, jež po zimní pauze odstartovala pátečním duelem mezi Jihlavou a Vyšehradem, vyšel lépe Brňanům, kteří již po šesti minutách hry vedli. Na Paškův centr si ve vápně naskočil Milan Lutonský a hlavou mířil přesně za záda Vízka. 

Hradečtí votroci, kteří se v Brně museli kvůli koronaviru obejít bez hlavního trenéra Frťaly, brankáře Reichla i nových posil, se dočkali branky krátce po přestávce. Ve 49. minutě pálil Dvořák ve velké šanci jen do tyče. Odražený balon se ovšem dostal k Eriku Prekopovi, jenž si už se snadným zakončením věděl rady.

Nerozhodný stav vydržel na brněnském předměstí do 70. minuty. Po přihrávce Kučery se ocitl ve vápně útočník Jaroslav Málek, který si poradil jak s dotírajícími obránci, tak i hradeckým brankářem. Na jeho přesné zakončení už nenašli Hradečtí odpověď, a tak se líšenští marvani dostali do čela druholigové tabulky. Na druhý Hradec mají náskok jednoho bodu.

Trenér domácího týmu Milan Valachovič byl po utkání logicky spokojený, i když ve hře svých svěřenců viděl mezery. Mrzela ho zejména inkasovaná branka, jíž předcházelo autové vhazování. 

Chtěli jsme hrát, vzhledem ke stavu terénu, jednoduše. Věděli jsme, že trávník bude vlivem slunce a odehraných minut stále těžší, na němž se nemohlo moc kombinovat. Zápas byl spíše odbojovaný, než hraný na krásu. Ale některé fáze zápasu se nám vydařily,“ hodnotil Valachovič, který prozradil i úspěšný recept na votroky. 

Věděli jsme, že ve směru dozadu bude soupeř slabší ve výškových soubojích a bude mít problémy při hře po stranách, když z podobných situací inkasoval góly v generálce i pohárovém utkání s Plzní. Po přihrávce ze strany padl úvodní gól. Málkově brance také předcházel únik po kraji hřiště,“ řekl. 

Kouč poražených Ondřej Prášil viděl hlavní příčinu prohry v proměňování šancí. „Zatímco my jsme z více šancí vstřelili jen jednu branku, Líšeň obě své dvě příležitosti proměnila. Měli jsme se snažit více směrovat hru do vápna, ale obrana Líšně hrála kvalitně. Nemyslím si, že bychom porážkou ztratili šance na postup. Soutěž má před sebou hodně kol a soupeři jsou velice vyrovnaní,“ myslí si Prášil. 

Vykročili za záchranou 

Radost z výhry si užili v sobotu i fotbalisté Blanska, kteří nastoupili doma proti Třinci. Blanenští po nevydařeném podzimu obměnili hráčský i realizační kádr. Premiéru si tak v sobotu odbyl nový hlavní trenér Martin Pulpit, který do základní jedenáctky nasadil i nové posily. Do středu obrany se postavil Tarek Aggoun, záložní řady zase vyztužil Francouz N`Goma.

Stav opatrného utkání dvou týmů ze spodní části tabulky se měnil těsně před první pauzou. Ve 43. minutě zahrávalo Blansko přímý kop. Bartolomeu našel centrem nabíhajícího Matěje Helebranda, který hlavičkou zády k brance otevřel skóre zápasu. Při brance neměl úplně čisté svědomí třinecký brankář Pastornický, jemuž míč smolně vyklouzl. 

Blansko hrozilo i po změně stran. Ujala se nakonec až akce v 58. minutě. Po dlouhém autu Sukupa se balon dostal k Martinu Sedlovi, jenž tvrdou ranou nedal hostujícímu brankáři šanci. Stav 2:0 se nakonec i přes šance na obou stranách už nezměnil, a tak se svěřenci Pulpita mohli radovat z první jarní výhry. Díky třem bodů odskočilo Blansko svým konkurentům v boji o záchranu. Na třinácté Táborsko má dvanácté Blansko čtyřbodový náskok. Jihočeši mají ovšem zápas k dobru. Třinec po prohře zůstal na jedenácté pozici, na kontě má 15 bodů. 

Ohodnoť článek

Foto FB Hradec Králové

Štítky Líšeň, Fotbal, Druhá liga, Blansko, Hradec, FC Hradec Králové, HC Oceláři Třinec, 2. česká fotbalová liga, Ondřej Prášil, FC Vysočina Jihlava, FC Zbrojovka Brno, Milan Lutonský, Erik Prekop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Líšeň skolila lídra z Hradce a vede druhou ligu, výhru má i Blansko  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.