Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koronavirus se dostal do brněnského domova seniorů Kociánka. Třicet nakažených, dva mrtví

V Domově seniorů Kociánka v Brně má skoro 30 lidí nemoc covid-19, z toho je 21 klientů a osm pracovníků. Dva lidé zemřeli, řekl ČTK mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Město organizaci zřizuje. Podle něj jsou nakažení izolovaní a v zařízení funguje střídání směn tak, aby se zaměstnanci nepotkávali, noví klienti musí mít negativní test na covid. V domově je skoro 400 klientů, část v domově seniorů a část v domově se zvláštním režimem. Pracuje tam asi 250 lidí.

Na nákazu v zařízení upozornil Deník N. Podle Poňuchálka byla nákaza zjištěna u bezpříznakového klienta, který byl z jiného důvodu hospitalizovaný koncem září. „O situaci byla informovaná krajská hygienická stanice," uvedl Poňuchálek. Podle něj pak začalo v domově testování pomocí přístroje, o jehož pořízení pro domovy zřizované Brnem město informovalo v minulých týdnech.


Test za tři stovky a výsledek za dvanáct minut. Brno zavádí unikátní rychlotesty do domovů pro seniory

Brněnské domovy pro seniory budou mít k dispozici rychlotesty na koronavirus. Jeden test vyjde na cca 300 korun a výskedky budou k dispozici už po 12 minutách. Domovy tak budou moci testovat jak klienty tak personál podle aktuální potřeby.


Nakažení jsou v izolaci

Nakonec se v domově objevilo 21 klientů s koronavirem a osm zaměstnanců. „Všichni jsou z oddělení se zvláštním režimem, které je od zjištění nákazy důsledně izolované. Rodiny všech nakažených klientů byly telefonicky informovány lékařem," uvedl Poňuchálek.

Jedno úmrtí v přímén důsledky s nákazou

Podle něj však dva lidé zemřeli. „V jednom případě šlo o úmrtí s covidem-19, v druhém pravděpodobně o přímý důsledek nákazy," poznamenal mluvčí. Dodal, že se v pátek uskuteční kompletní testování standardními PCR testy zajištěnými krajskou hygienickou stanici. Podle jejích pokynů domov postupuje.


Skokový nárůst koronaviru na jižní Moravě. Za den přibylo 708 případů, patnáct lidí zemřelo

V Jihomoravském kraji za posledních 24 přibylo 708 potvrzených případů nemoci covid-19 a 15 úmrtí lidí s touto nemocí, kteří byli v průměrném věku 80 let. Statistiky uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata...


V Jihomoravském kraji je od začátku pandemie k dnešnímu dni 8796 potvrzených případů nemoci covid-19. Vyplývá to z webu ministerstva zdravotnictví. Podle hygieniků s nemocí zemřelo 66 lidí v průměrném věku 80 let, vyléčilo se přes 4200 lidí.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kociánka, domov seniorů, koronavirus, úmrtí, domov, COVID-19, nemoc, Brno, Krajská hygienická stanice, Deník N

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus se dostal do brněnského domova seniorů Kociánka. Třicet nakažených, dva mrtví  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.