Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Původní hra severoamerických indiánů zapustila kořeny i v Brně. Vůbec poprvé se tu odehraje finále národní lakrosové ligy

V Česku nepříliš známý, v Severní Americe stálice. Lakros, původní hra amerických indiánů, si u nás pomalu získává své místo na slunci. Důkazem toho je i stoupající počet "nepražských" týmů . Jednou z těchto vlaštovek je brněnský klub Ravens. Přestože funguje jen něco přes rok, už hostí finále národní ligy. Byť jen v pořadatelské roli.

Místo krveprolití kilometrová hřiště a nekonečné zápasy

"Lakros je hra stará téměř dva tisíce let. Vymysleli ji indiáni od Velkých jezer v Severní Americe. Hra měla několik účelů: jednak chtěli původní obyvatelé Ameriky potěšit Stvořitele, poté hře přisuzovali léčebné účinky, zocelovali díky ní tělo a především pak za pomocí lakrosu řešili spory mezi vesnicemi nebo kmeny," osvětluje prvotní počátky lakrosu spoluzakladatel brněnských Ravens Michal Kvapil.

"To se mi na lakrosu hrozně líbí: má duchovní základ. Indiáni už v tu dobu věřili, že lidský život má takovou hodnotu, že ho nemá cenu ztrácet v boji.  Lakros jednoduše není jen sport, ale má i tento netradiční, další rozměr"  přidává středopolař brněnských Ravens Daniel Bezecný.

Původní indiánská hra, která se hrála i na několik kilometrů dlouhém hřišti a zápasy trvaly celé dny, se zalíbila evropským francouzským misionářům. Dřevěné hole jim připomínaly biskupskou berli, po této kněžské pomůcce (ve francoužštině "la crosse") tak v sedmnáctém století pojmenovali nový sport. 

Český lakros: žádné chrániče, tenisák a jednoruční lakroska

V Kanadě nejen mezi indiány oblíbená hra se postupem času dostala i do Evropy. Přední evropskou lakrosovou zemí se stala Británie. V sedmdesátých letech se začal hrát lakros také v Česku. "Začátky lakrosu a vlastně celý vývoj v Česku je hodně specifický. Začali s ním skauti, kteří hráli s tenisákem a z hliníkových drátů si udělali lakrosky, které drželi v jedné ruce. Hra byla jednoduchá a hrála se bez chráničů, s menším počtem hráčů," vypráví Bezecný. 

"Vtipná byla situace, když se ještě za minulého režimu podařilo domluvit povolení pro výpravu amerického družstva. Když Američané přijeli s plným lakrosovým profi vybavením a postavili se proti Čechům, s o polovic menšími, chatrnými lakroskami, bez chráničů a s tenisákem. Tehdy si Češi asi řekli, že ta americká verze je určitě lepší a že takhle jednou lakros začnou hrát" doplňuje Kvapil. Po revoluci tak začala postupně převažovat popularita západního lakrosu před jeho tuzemskou variantou.

A zásadní podíl na tom nemohl mít žádný jiný klub, než Mekka českého lakrosu LCC Radotín. Klub, který má co do počtu členů, velikosti základny, dosažených úspěchů i historického významu v Česku největší věhlas. "Český lakros se ještě hraje. Klasický fieldlakros nebo boxlakros je u nás organizovanější, na profesionálnější úrovni," dodává Kvapil. Stopa českého lakrosu však s přílivem lakrosu západního nemizí. Naopak, i v současnosti se stále pořádají celorepubliková mistrovství.

Češi rádi mantinely

Lakros se dělí na dvě nejpopulárnější verze: fieldlakros a boxlakros. Fieldlakros se hraje na ploše o rozměrech fotbalového hřiště, čtyřikrát po dvaceti minutách. Děvet hráčů a gólman na každé straně. Jedná se o kontaktní sport. "Ta pravidla jsou řekněme velmi podobná hokeji. Představte si jen, že místo hokejek, bruslí, ledu a puku máte boty, lakrosku, suchý povrch a míček," vysvětluje Kvapil.

Boxlakros se v pravidlech hry moc neliší, rozdílný je prostředím. Hraje se na ploše o rozměrech hokejového hřiště, taktéž obehnaného mantinely. S pěti hráči a gólmanem na každé straně, čtyřikrát patnáct minut.  "Boxlakros je o poznání tvrdší. Ve světě je méně rozšířený a protlačovaný, než field. V Česku je to naopak, v tom jsme zvláštní," dodává Bezecný.

Havrani na trávě a u Hrocha 

"Prvně jsme se začali scházet v březnu 2015. V červnu jsme oficiálně založili klub, nazvali ho Ravens a usídlili se na baseballovém hřičti U Hrocha. No a letos se poprvé přihlásili do fieldlakrosové ligy" shrnuje začátky spoluzakladatel klubu Michal Kvapil. Sám si lakros vyzkoušel už na studiích ve skotském Aberdeenu. "V týmu máme ještě spoluhráče, který studoval na střední v Americe a hrál tam lakros. Jinak jsme všichni samouci, co to hrají pár měsíců, maximálně pár let. Já například hraji od června a neskutečně mě to baví" usmívá se Bezecný.

Trénuje se dvakrát týdně. Sezóna trvá pouze přes podzim, od začátku září do konce října. "Hraje se oba dny o víkendu, vychází to tak, že každý z těch týmů v lize musí hostit alespoň jeden zápasový den. V soutěži jsou také týmu z Bratislavy a Vídně, takže jsme vlastně mezinárodní soutěž" vtipkuje Bezecný. 

Finále poprvé v Brně. Trhne se rekord?

Finálový mač prvního s druhým vždy zakončuje sezonu. Nováček z Brna se sice na první příčce umístil, avšak bohužel z opačné strany tabulky. "Nováčkovská daň," osvětluje s úsměvem Kvapil. Letos, podobně jako ve všech ostatních sezónách svedou bitvu o mistra ligy dva nejvýraznější hegemoni české lakrosové scény. Již zmiňovaný LCC Radotín vyzvede SK LC Jižní Město - pražské derby! Tentokrát ale v Brně, vůbec poprvé.

Aby však nebyl brněnský divák ochuzen o prezentaci lokálních lakrosových produktů, vyzvou domácí borci juniorku Radotína. "Náš předzápas začíná v neděli od deseti hodin. Finále se hraje v jednu odpoledne," zve na exibici Kvapil. Všichni lakrosoví fanoušci spolu s každým, kdo rád objevuje neznámé a celá brněnská veřejnost je tak srdečně zvána do sportovní areálu VUT Pod Palackého vrchem. Brněnští lakrosoví srdcaři doufají v co největší účast. "Rekord v lize je nějakých tři sta, tři sta padesát lidí. My moc doufáme, že to tu v neděli trhnem!" uzavírají s nadějemi v hlasech borci.

Rádi byste jim splnili jejich přání? Směle do toho! Sportovní fajnšmekr nemůže sázkou na nevšedně strávené nedělní odpoledne Pod Palackého vrchem prohloupit. Navíc když svou účastí přispěje k porážce pražáků (aspoň co se diváckého rekordu týče)!

Martin Šeda

Foto: LC Ravens Brno, LCC RADOTÍNabicko.cz

Štítky lakros, finále, Česko, Brno, Severní Amerika, Radotín, sport, Amerika, Evropa, Kanada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Původní hra severoamerických indiánů zapustila kořeny i v Brně. Vůbec poprvé se tu odehraje finále národní lakrosové ligy  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.