Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnské Rondo slaví čtyřicítku. Pamatuje mistrovský titul i poslední koncert Gotta

První stavební kámen se na Starém Brně objevil roku 1972, davy fanoušků vítala legendární brněnská hala Rondo o desetiletí později. Za čtyřicet let fungování se za oblými zdmi sportoviště odehrála sportovní mistrovství světa i poslední vystoupení Karla Gotta.

Hala Náplavka, později Rondo, KAJOT a DRFG Arena. Stavbu nedaleko centra moravské metropole, která se před čtyřmi desetiletími otevřela ku příležitosti mistrovství světa v kuželkách, znají návštěvníci od loňského roku jako Winning Group Arenu. Budova ve tvaru kruhu podle návrhu brněnského architekta Ivana Rullera výškově kopíruje bytovou výstavbu v okolí a zdálky je téměř nepatrná.

Halový prostor určený pro více než sedm tisíc diváků zastřešují monumentální svařované ocelové konstrukce střechy s průměrem pětašedesáti metrů, stavba je osazena do betonových pilotů a vnější obvodový plášť člení panely různých velikostí. Zásadnější modernizaci podstoupilo sportoviště v letech 2009-2010, kdy v objektu přibyly výtahy či nové sedačky. Původní tvar si ale zachoval.

Za svoji bohatou historii hostilo Rondo mistrovství světa ve volejbale, semifinále tenisového Fed Cupu, při němž se Češky střetly s Američankami, i nespočet koncertů. Na pódiu se v Brně předvedla německá taneční skupina Scooter, angličtí Deep Purple a na seznamu nechybí ani historicky poslední vystoupení dvaačtyřicetinásobného Českého slavíka z jara 2019. 


Dnešní podoba Winning Group Areny FOTO: Kometa Brno

Už téměř čtvrt století zažívá víceúčelová budova také vzestupy a pády brněnské hokejové Komety. Pro klub se stala hala útočištěm poté, co sportovci opustili zimní stadion za Lužánkami. O kulatém výročí domovské haly, v níž získala dva mistrovské tituly, informovala Kometa na svém webu. Na ledě za kulatými zdmi oslavili brněnští hokejisté dvanáctý mistrovský titul, z Třince si "domů" do Ronda přivezli i třináctý.

Zatímco dosud byla hala svědkem nezapomenutelných úspěchů a mnoha trofejí ze zimního sportu, v příštích letech by se měla situace změnit. Ledová plocha se přesune do plánované miliardové multifunkční budovy, jež vyroste v prostorách brněnského výstaviště. Současná Winning Group Arena na Starém Brně se má současně proměnit v útočiště míčových sportů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv města Brna

Štítky Rondo, hala, sportoviště, kometa, Karel Gott, mistrovství světa, Staré Brno, koncert, Billie Jean King Cup, Deep Purple, HC Kometa Brno, Český slavík, DRFG Arena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

"nekonečná" stavba v socialistickém brně... stavělo se DESET LET, to je katastrofa! :-(((

Úterý, 7. června 2022, 11:37Odpovědět

Brněnské Rondo slaví čtyřicítku. Pamatuje mistrovský titul i poslední koncert Gotta  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.