Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Primátorka Markéta Vaňková zve na Olympijský festival v areálu Nové Zbrojovky

PR článek

Brána Olympijského festivalu se v areálu Nové Zbrojovky v Brně-Židenicích otevře v pátek 4. února, tedy v den, na který připadly pololetní prázdniny. „Chci pozvat školáky a jejich rodiče i prarodiče, aby si užili volno, strávili je aktivně a využili možnost si vyzkoušet různé sporty na jednom místě,“ říká primátorka města Brna Markéta Vaňková a připomíná, že Brno na pořádání akce dalo 10 milionů korun, navíc 4 miliony podpořilo instalaci a celosezónní provoz kluziště, které využijí i návštěvníci Olympijského festivalu.

Paní primátorko, v čem se liší letošní pojetí olympijského festivalu oproti předchozímu ročníku, který se uskutečnil na výstavišti?

Nejviditelnější změnou je, že jsou všechna sportoviště s výjimkou curlingu venku pod širým nebem. Vůbec poprvé se chystá v areálu pro návštěvníky Olympijský dům. A stejně jako v létě během her v Tokiu bude i v zimě fungovat olympijská vzdělávací zóna EDA, kde se děti dozví nejen spoustu zajímavostí o zimních sportech, ale také o olympismu, olympijských hrách a jejich hodnotách. Dospělé a odrostlejší děti zaujme i venkovní část expozice plná zajímavostí o zimních olympijských hrách.

Co bude hlavním lákadlem letošního festivalu?

Hlavním lákadlem jsou sportoviště, na nichž si mohou návštěvníci vyzkoušet zimní sporty, a navíc si k tomu vypůjčit i potřebné vybavení. To je velmi ojedinělá příležitost, která se jen tak nenabízí. Pobaví se nejen děti, ale i dospělí či celé rodiny.

Atraktivní jistě bude už samotné slavnostní zahájení. Významné brněnské osobnosti, mezi nimiž nebude chybět olympijský vítěz z Tokia Jiří Lipták, skokan na lyžích Jan Mazoch nebo fotbalista Petr Švancara, totiž vytvoří štafetu, která donese olympijský oheň z centra města až do areálu v Nové Zbrojovce, kde pochodeň ambasadorka letní edice, tenistka Lucie Šafářová, předá současnému ambasadorovi, jímž je krasobruslař Tomáš Verner.

Kromě slavného krasobruslaře, který se představí také se svěřenci ze své akademie v exhibičním vystoupení, se do dění zapojí i bývalý reprezentant Jan Mazoch. Nejenže otevře dětský skokanský můstek a připomene výročí narození svého dědečka, legendárního skokana Jiřího Rašky, ale přiveze i původní Raškovku, v níž tento legendární skokan na lyžích závodil.

A od 13 hodin bude možné sledovat na velkoplošné obrazovce zahajovací ceremoniál zimních olympijských her.

Olympijský festival Peking 2022 v Brně pořádá Český olympijský výbor. Mezi partnery akce patří i město Brno. Kompletní informace jsou k dispozici na webu www.olympijskyfestival.cz.

Jaké sporty si budou moci zájemci vyzkoušet a na jaký program se mohou těšit?

Je toho opravdu hodně, například hokej, bruslení, boby, skeleton, curling, běžecké lyžování, biatlonová střelba na terč z laserové malorážky, lyžování včetně jeho akrobatické verze a snowboarding, rychlobruslení na speciální podložce zvané slightboard nebo třeba střelba na hokejovou branku.

Připomínám, že pro děti opět budou k dispozici populární hrací karty, s nimiž lze obejít 17 sportovišť, plnit úkoly a sbírat razítka. Za splnění 9 úkolů získají děti diplom, za 14 diplom a medaili a za všech 17 navíc i dárek.

Přijedou za návštěvníky také někteří známí sportovci?

Kolik tu bude medailistů z letošních zimních her, to neumí nikdo říct, ale věřme, že jich bude co nejvíc. Několik takových návštěv jsem zažila v létě a byl to neopakovatelný zážitek. Návštěvníkům se budou věnovat také mnohé populární sportovní osobnosti. Na festivalu se tak postupně vystřídají třeba Petr Švancara a Luděk Zelenka, Tomáš Verner, lezec Adam Ondra, Veronika Vítková, Jiří Lipták, Jiří Ježek, Slavomír Lener, David Kostelecký, Šárka Strachová nebo Gabriela Soukalová.

Jaké výhody nabízí pořádání parku právě v industriálním areálu Nové Zbrojovky?

Všechna sportoviště jsou na čerstvém vzduchu na velké ploše na jednom místě, navíc jsou tu k dispozici curlingové dráhy. Podle mého názoru je to ideální konstelace.

Jak je zajištěna bezpečnost návštěvníků s ohledem na rostoucí počty nakažených variantou omikron?

Pořadatelé k ochraně zdraví návštěvníků přistupují s maximální zodpovědností. Aktuálně platí limit 1000 osob na jednom místě, což lze díky rezervačnímu systému snadno kontrolovat. Podmínkou vstupu je dokončené očkování, platný PCR test nebo prodělané onemocnění covid-19. Samozřejmostí je i testování celého týmu.

Komu budete z české výpravy držet palce a jaké sporty budete sledovat?

Fandit budu všem. Pokud to čas jen trochu dovolí, chci se podívat na výkony dvou mimořádných sportovkyň, Martiny Sáblíkové a Ester Ledecké. Ráda bych viděla alespoň jeden biatlonový závod. A zcela bezpodmínečně chci držet palce všem brněnským sportovcům. Zatím jsem jich vypátrala 7 – lyžařku Barboru Novákovou, hokejovou brankářku Viktorii Švejdovou, krasobruslaře Michala a Elišku Březinovy a Filipa a Natálii Taschlerovy a snowboardistu Jana Kubičíka.

Kolik tipujete, že čeští sportovci získají medailí?

Minimálně 7. Vidím to na rychlobruslení, snowboarding, sjezd a superobří slalom, hokej a dvě z biatlonu. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Markéta Vaňková, olympijský festival, peking 2022, olympijské hry, festival, Brno, sport, sportoviště, Tokio, Tomáš Verner, Jiří Lipták, Jan Mazoch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátorka Markéta Vaňková zve na Olympijský festival v areálu Nové Zbrojovky  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.