Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letošní MotoGP? Pokud se pojede, určitě bez diváků. Rozhodne se v následujících dnech

O konání letošního závodu MotoGP v Brně ještě stále není jasno. Jihomoravský kraj i město Brno jednají s promotérem na podmínkách, za jakých by se měl seriál v Brně jet. Jisté je, že pokud se bude závod konat, jezdci pojedou před prázdnými tribunami.

Otázku konání letošního a příštího ročníku brněnského závodu mistrovství světa chce jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO) vyřešit v nejbližších dnech.

Letos milion eur, příští rok šest

Spolek, který závody pořádá a jehož členové jsou Brno a Jihomoravský kraj, vyjednávají s Dornou. Podle Šimka se mu podařilo dosáhnout křehké dohody, že letos spolek Dorně zaplatí zalistovací poplatek jeden milion eur (26,6 milionu korun) a příští rok šest milionů eur (zhruba 160 milionů korun). Šimek o částkách nechtěl hovořit, ve středu je po anonymním úniku do médií potvrdila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Šest milionů euro by muselo schválit zastupitelstvo, podle Šimka je to pozdě

Podle Vaňkové je však šest milionů eur příliš velká částka, kterou by muselo schválit právě zastupitelstvo. Proto navrhla Dorně, aby se na letošek plánovaný poplatek 4,6 milionu eur (122 milionů korun) přesunul na příští rok. Pokud by na to Dorna kývla, spolek by ušetřil.

Jak Brno, tak kraj mají svůj strop pro roční příspěvek 30 milionů korun. Podle Šimka však s podmínkami, které domluvil, souhlasilo i ministerstvo pro místní rozvoj, které by přispělo na poplatek potřebnou částkou. Proto se mu separátní aktivita Brna nezamlouvá.

Na druhé straně nechce brněnská primátorka zbytečně zatěžovat rozpočet města. „Bez mandátu zastupitelstva a v době, kdy stát městům a obcím nečekaně a nesystémově odpírá i v této těžké postcovidové době podíl na daních, s nímž naše rozpočty kalkulují, nechci budoucí rozpočet města zatěžovat závazkem nad rámec pro letošek původně dohodnutých a akceptovaných podmínek," prohlásila Vaňková.

Aktuální situace v jednání podle hejtmana nevrhá dobré světlo na Jihomoravský kraj i Brno. „Chci však být optimistou, že se dohoda podaří nalézt," řekl Šimek.

Na závod bez diváků stále lze koupit lístky

Brněnský závod je na oficiálním webu Dorny nyní prvním, který se má konat po zrušených závodech ve Španělsku, Francii a Itálii. Dokonce si na něj lze koupit vstupenky, přestože je zřejmé, že pokud se pojede, bude to kvůli opatřením proti koronaviru bez diváků.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky motogp, dorna, koronavirus, závod, diváci, jednání, Brno, Bohumil Šimek, Jihomoravský kraj, Markéta Vaňková, poplatek, ANO 2011, ODS, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Itálie, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní MotoGP? Pokud se pojede, určitě bez diváků. Rozhodne se v následujících dnech  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.