Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Netušil jsem, že jednou bude až tak skvělá, prozradil hrdý táta Markéty Davidové

Zlatá Markéta Davidová… Zpráva o vítězství mladé české biatlonistky včera obletěla svět. Po mnoha měsících tak Davidová rozehnala mračna, která se nad českými biatlonisty poslední dobou vznášela. A slavilo se i v domácím Janově nad Nisou.

Česká biatlonistka Markéta Davidová, která vynikala už mezi juniory, se svým včerejším výkonem nesmazatelně zapsala do historie biatlonu. Napínavé chvilky sledoval i její otec Daniel David. Ten je starosta obce Janov nad Nisou, kde i Markéta bydlí, srdcem je ale stejně jako jeho dcera sportovec. „Markétu sleduji na každém závodě, ať už v televizi nebo na internetu,“ říká David.

Kralována na Markétu Dobyvatelku I.

Biatlon je pro diváka velmi atraktivní sport, co teprve když se po střelnici prohání vaše dítě. „Samozřejmě jsem byl nervózní. Ale ze zlata jsme měli ohromnou radost a samozřejmě jsme to doma oslavili,“ vypráví hrdý tatínek. A slavilo se i v italské Anterselvě, kde si Davidová za svůj výkon bouchla šampus. Český biatlon označil na instagramu Davidovou jako markétu Dobyvatelku I. 

Biatlonistka na tiskové konferenci po závodě prohlásila, že vítězství ještě pořád nedokáže uvěřit. Když o něco později mluvila se svým tátou, už si možná svůj skvělý výsledek uvědomovala lépe. „Mluvili jsme spolu až po tiskové konferenci, antidopingové kontrole a všech těchto nutných věcech. Poznal jsem, že je spokojená a šťastná,“ popisuje.

Na 7,5 kilometrů dlouhou trať vyrážela Markéta Davidová s číslem 5. Sice podle vlastních slov nepatřil její čas na střelnici mezi nejrychlejší, zato ovšem jedinkrát neminula. Čistá střelba a krásná jízda donesly Markétu až k vítězství s časem 21:40,7. Za sebou nechala i mnohem zkušenější závodnice. S druhým místem se kvůli necelým dvou sekundám musela spokojit Kaisa Mäkäräinenová

Markéta, známá také jako Makula, byla prý doma od malička vedena ke sportu. Daniel David sám dříve hrál závodně basketbal, že ale Markéta nejde v jeho stopách, ho prý netrápí. „Vždycky jsem říkal, že mé děti budou dělat nějaký sport uvnitř v teple, abych nemusel nikde venku mrznout, a ono je to stejně jinak,“ říká se smíchem janovský starosta.

Přestože ho výsledky samozřejmě těší, sám netušil, že to jeho dcera dotáhne tak daleko. „To, že je šikovná, se všeobecně vědělo, ale ani ve snu mě nenapadlo, že z ní jednou bude vrcholový sportovec a navíc, že bude takhle skvělá,“ pochvaluje si otec.

Radost udělala sobě, týmu i tisícům fanoušků

Pro Markétu je medaile prvním zlatem ze Světového poháru. Není to ale poprvé, co ve „Svěťáku“ dosáhla na bednu. Z letošní štafety v Oberhofu si dovezla bronz a stejný kov vybojovala i loni ve vytrvalostním závodě v Pokljuce.

Radost přinesla Makula i svému týmu. Tak, myslím, že se shodneme na tom, že to tak nějak všichni tušili... Že až to přijde, bude to bomba. A ono to přišlo, a BOMBA TO TEDA BYLA!!!!Gratulace naší jednorožčí konici Makulce a celému týmu! Jsem hrdobec,“ napsala na svém instagramu Eva Puskarčíková.

Biatlon má v Česku obrovskou fanouškovskou základnu, a tak k Markétě Davidové míří tisíce gratulací a radostných vzkazů. „Obrovská gratulace, Markéta musela krutě zamakat na fyzičce v přípravě a dnes jí všechno sedlo i v brutální nadmořské výšce. Neskutečný úspěch pro ni i pro celou Českou republiku po skoro dvou letech. Snad ji vleje do krve ještě více energie do dalších závodů. Moc se těším na střídačku. Jen tak dál,“ komentoval Stanislav.

 

Autoři | Foto Facebook/Český biatlon - Petr Slavík

Štítky Markéta Davidová, biatlon, Anterselva, vítězství, Daniel David, biatlonista, Janov nad Nisou, sport, Instagram, Eva Puskarčíková, Česko, Kaisa Mäkäräinenová

Netušil jsem, že jednou bude až tak skvělá, prozradil hrdý táta Markéty Davidové  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.