Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přítel ji napadal, tak ho v opilosti bodla kuchyňským nožem. Za vraždu půjde na šest let sedět

Soud ve středu uložil šest let vězení osmatřicetileté ženě, která loni v Pohořelicích na Brněnsku bodla přítele po předchozí rozepři do srdce, muž na místě zemřel. K činu se přiznala a lituje ho, partner ji údajně dlouhodobě napadal. Krajský soud v Brně ji proto odsoudil za vraždu. Ženě hrozilo až 18 let. Rozsudek není pravomocný obhajoba se na místě odvolala. Podle obhájkyně šlo o zabití.

Incident se stal loni 9. srpna kolem 14:40. Podle obžaloby Vladislava Procházková bodla svého partnera v maringotce, kde bydlela, nožem o délce asi 17 centimetrů. Zasáhla ho přímo do srdce, osmačtyřicetiletý muž zemřel krátce po příjezdu záchranářů. Podle znalce měla žena v krvi minimálně dvě promile alkoholu.

„Nechtěla jsem mu ublížit. Vešel dovnitř a začal mne urážet a plivat na mne, jen jsem chtěla, aby šel pryč. Dával mi rány do obličeje. Když jsem ho píchla, sešel se schodů a tam spadl," uvedla žena před soudem. Doplnila, že předtím vypila asi litr piva a dva litry vína. Muže bodla kuchyňským nožem. V přípravném řízení uvedla, že kdyby ho chtěla zabít, bodla by ho vícekrát. Po incidentu mu poskytla první pomoc a nechala zavolat záchranáře.„V maringotce jsem bydlela sama, on tam za mnou docházel. Dolízal za mnou, byl na mě závislý," uvedla žena v přípravném řízení.

Podle obhajoby šlo o zabití, muž ženu dříve i těsně před činem napadal, žena podle advokáta neměla v úmyslu ho zabít. Senát se ale přiklonil na stranu obžaloby. Jak uvedl předseda senátu Michal Zámečník v odůvodnění rozsudku, jednání nelze kvalifikovat jako zabití, neboť napadání ze strany přítele mohla žena řešit jinak. Intenzita bodnutí byla podle něj značná, přešla i přes žebro. „Rána byla smrtelná, nebylo možno ho zachránit," uvedl.

Ženě hrozilo 10 až 18 let vězení. Soud jí ale stanovil trest pod tuto sazbu, podle Zámečníka zohlednil polehčující okolnosti, přitěžující žádné nebyly. Žena se doznala, poskytla první pomoc, zavolala záchranáře, spolupracovala, činu lituje a před tím byla bezúhonná, vyjmenoval. Trest šesti let je tak podle něj pro nápravu dostačující.

Případ bude řešit olomoucký vrchní soud, obhajoba se proti rozsudku odvolala. Státní zástupkyně se nevyjádřila.

Zdroj ČTK

Štítky nůž, útok, smrt, vražda, soud, Pohořelice, Krajský soud v Brně, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přítel ji napadal, tak ho v opilosti bodla kuchyňským nožem. Za vraždu půjde na šest let sedět  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.