Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

'Falešná mluvčí' Mrencová dostávala od kraje peníze legálně, rozhodla policie

Policie odložila případ spolupráce Jihomoravského kraje a firem kolem odsouzené lobbistky Jany Mrencové, které zajišťovaly propagaci kraje. Nejde o trestný čin, uvedl státní zástupce Jan Petrásek. Bližší informace sdělí poté, až se seznámí s usnesením. Policie vyšetřovala podezření, že firmy inkasovaly za působnosti bývalého hejtmana Michala Haška (ČSSD) peníze za neodvedenou práci. Hašek je za rozhodnutí rád.

Na odložení případu upozornila Česká televize. „Věc se odložila, protože se prověřováním zjistilo, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu. Bylo tam podezření z porušování povinností při správě cizího majetku," uvedl Petrásek. Právě on podal podnět k prověření celé záležitosti, potom se s trestním oznámením přidal z vlastní iniciativy i právník Petr Němec. Trestní řízení bylo vedeno proti neznámému pachateli. Případem se zabývala Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Firmy Marketingové centrum Profil a Producentské centrum Profil inkasovaly podle bývalé mluvčí kraje Denisy Kapitančikové peníze za neodvedenou práci. Podle ní pracovníci krajského tiskového odboru posílali Mrencové vlastní vypracované zprávy a fotky, na které pak Mrencová údajně vystavovala faktury. S oběma firmami kraj uzavřel smlouvy na služby za 3,75 milionu korun. Smlouvy zkontroloval Jihomoravský kraj a řešil je i kontrolní výbor krajského zastupitelstva, který v nich však nenašel žádná pochybení.

Celou kauzu začala řešit média loni před krajskými volbami, ve kterých byl Hašek lídrem ČSSD a po dvou volebních obdobích obhajoval hejtmanský mandát. Média upozornila na to, že Mrencová rozesílá Haškova vyjádření a avíza na
akce s jeho účastí z vymyšleného e-mailu pod jménem Lucie Proutníková. Hašek tehdy uvedl, že Proutníkovou nezná, spolupráci s Mrencovou ale nepopíral. Celou záležitost označil za politický boj před krajskými volbami. Kvůli tomu s ním některé strany odmítly spolupracovat. ČSSD je nakonec v koalici s ANO, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Hašek však už není hejtmanem a nemá ani žádnou funkci, je pouze řadovým zastupitelem.

„Jsem rád, že v předvolební pseudokauze Mrencová zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí aspoň teď, rok po volbách. Účelu bylo dosaženo, nejsem už hejtman kraje. Jsem zvědav, jestli se teď alespoň omluví ti, kteří kydali před krajskými volbami špínu na mě i na Jihomoravský kraj," řekl  Hašek. 

Mrencové loni uložil soud nepravomocně podmínku za to, že bývalému starostovi Mariánských Lázní Petru Horkému slibovala za peníze ovlivnění novinářů.
  

Foto echo24 | Zdroj ČTK

Štítky Michal Hašek, policie, peníze, Jihomoravský kraj, ČSSD, Česká televize, krajské volby, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Petr Horký, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

'Falešná mluvčí' Mrencová dostávala od kraje peníze legálně, rozhodla policie  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.