Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Olomoucký soud potvrdil Kevinu Dahlgrenovi doživotí

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek zamítl odvolání Američana Kevina Dahlgrena obžalovaného ze čtyřnásobné vraždy svých příbuzných v Brně-Ivanovicích v roce 2013. Čtyřiadvacetiletý muž si tak pravomocně odpyká doživotní trest a uložena mu byla také zabezpečovací detence. Podle znaleckých posudků byl za své jednání zodpovědný.

Dahlgrena vydaly Spojené státy do Česka jako svého prvního občana. Podle jeho obhájce Richarda Špíška obžalovaný zřejmě podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

O vině Dahlgrena není podle soudců olomouckého vrchního soudu pochyb. „Důkazy svědčí o tom, že to byl obžalovaný, kdo poškozené postupně všechny čtyři usmrtil. Usmrtil je úmyslně, jako pachatel příčetný se zcela zachovanými rozpoznávacími a nepodstatně sníženými ovládacími schopnostmi," uvedl předseda senátu Jaroslav Holubec.

Podle soudu jsou splněny podmínky pro uložení doživotí. Tou je zvlášť zavrženíhodný způsob činu, soudci poukázali na extrémní míru surovosti a brutality použité při usmrcení obětí. „Postupně, tak jak byly usmrcovány, jim bylo zasazeno 29, 27, 11 a osm ran působících převážně na hlavy a krk obětí, při kombinaci ran sečných a bodných," uvedl předseda senátu. Splněna je i podmínka, kterou je zvlášť zavrženíhodná pohnutka. Soudci poukázali na zákeřnost obžalovaného při provedení útoku, i na recidivu obžalovaného a nutnou ochranu společnosti.

Dahlgren v závěrečné řeči vyjádřil nad svým činem lítost. „V době zločinu jsem nebyl schopen jednat racionálně, přesto neexistuje žádná omluva za to, co jsem spáchal," uvedl. Jeho obhájce Richard Špíšek žádal soud o zproštění, případně o snížení trestu. Tvrdil, že muž nebyl v době činu příčetný. Podle revizních znalců trpí závažnou poruchou osobnosti, za své jednání je však zodpovědný. „Schopnosti rozpoznávací, rozpoznat protiprávnost jednání, jsme hodnotili jako zachovalé. Sám uvedl, že v době činu si uvědomoval, že je to protiprávní a bude potrestán," uvedl primář psychiatrické nemocnice v Bohnicích Jiří Švarc. Ovládací schopnosti jsou podle odborníků nepodstatně sníženy poruchou osobnosti.

Mladík se znalcům svěřil, že k činu jej prý vedl vnitřní hlas, který mu říkal, že je vyvolený a že musí přinést krvavou oběť po rodové linii. Hlas mluvil také o Hitlerovi. Po činu se prý hlas odmlčel, Dahlgren dostal strach a chtěl se dostat domů. Podle znalců existuje vysoká pravděpodobnost opakování činu, navrhli zabezpečovací detenci. Motiv činu lze podle znalců vysvětlit pouze poruchou osobnosti.

Dahlgren podle obžaloby své příbuzní zabil v květnu 2013 v Brně-Ivanovicích v jejich rodinném domě. Poté odjel do Rakouska, odkud odletěl do USA. Mladík byl 23. května zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy pak rozhodly o jeho vydání do ČR, kam byl dopraven 31. srpna 2015. Od té doby byl je vazbě. 

Zdroj: ČTK
 

Štítky Kevin Dahlgren, Ivanovice, USA, Česko, porucha osobnosti, Nejvyšší soud České republiky, Adolf Hitler, Jiří Švarc, Rakousko, Washington, D.C.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký soud potvrdil Kevinu Dahlgrenovi doživotí  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.