Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Nejvyšší soud odmítl dovolání řidiče MHD, dostal podmínku za nehodu v Brně

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání řidiče autobusu, který dostal podmínku za těžké zranění cestující v Brně. Žena nestačila dost rychle vystoupit, dveře jí skříply nohu a vůz ji vlekl asi 18 metrů. Ruka se jí dostala pod kola, lékaři následně provedli amputaci. Městský soud v Brně vyměřil řidičovi rok vězení s dvouletým podmíněným odkladem, zjistila ČTK z usnesení.

NS se šoférovým dovoláním zabýval před časem bez veřejného jednání, nyní usnesení zpřístupnil ve své databázi. "Soudy nižších stupňů učinily své závěry na podkladě logického, ničím nepřerušeného řetězce vzájemně se doplňujících důkazů, které ve svém celku spolehlivě prokázaly všechny okolnosti stíhaného trestného činu," stojí v usnesení.

Řidič v dovolání uplatnil mnoho výhrad. Poukazoval například na několikeré změny v ženiných výpovědích, její ovlivnění alkoholem a dřívější údajné sebevražedné sklony. U soudů se podle dovolání nepodařilo zcela odstranit pochybnosti o průběhu události a příčinách zranění. Po odmítnutí dovolání zbyl řidičovi ještě poslední mimořádný opravný prostředek, tedy ústavní stížnost. Zatím ji podle dostupných informací nepodal.

Neštěstí se stalo v dubnu 2014 brzy ráno. Šofér kloubového autobusu podle pravomocného rozsudku nerespektoval vnitropodnikové směrnice a technologické pokyny. Dveře otevřel jen asi na pět vteřin a podle verdiktu nejspíš ani dostatečně neověřil ve zpětném zrcátku, zda všichni stihli vystoupit.
  

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, nejvyšší soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Nejvyšší soud odmítl dovolání řidiče MHD, dostal podmínku za nehodu v Brně  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.