Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Soud v Brně se zabývá případem pěstování a prodeje marihuany

Krajský soud v Brně dnes začal projednávat rozsáhlý případ pěstování a prodeje marihuany, z čehož je obžalována sedmičlenná organizovaná skupina. Podle státního zástupce v Brně zřídila tři pěstírny marihuany a drogu ve velkém distribuovala do zahraničí. Některým z členů skupiny hrozí 10 až 18 let vězení.

Pětice obžalovaných Vietnamců skončila ve vazbě. Dva členové skupiny jsou stíháni jako uprchlí, podle kriminalistů jsou ve Vietnamu.

Skupina podle obžaloby ve dvou pěstírnách v Brně od podzimu 2014 do léta 2015 vypěstovala celkem asi 50 kilogramů marihuany, drogu ze třetí pěstírny se nepodařilo zajistit, policisté v ní nalezli už jen zbytky po pěstování. Prostory si obžalovaní vždy pronajali, poté je upravili pro pěstování marihuany, včetně "černého" připojení na elektřinu.

Celkovou škodu způsobenou neoprávněným odběrem elektrárenská společnost vyčíslila asi na 2,5 milionu korun. Škoda za dalších několik set tisíc pak vznikla přestavbou a upravením pronajatých prostor.

Podle policie skupina uskutečnila například obchod na Slovensko, kam putovalo deset kilogramů marihuany za 730.000 korun. Obchod se stejným množstvím a obdobnou cenou se podle žalobce uskutečnil i v Brně, skupinavšak marihuanu distribuovala i do Německa. Prodejem marihuany, kterou policie zajistila, by skupina utržila dalších několik milionů.

Dva z pětice obžalovaných, kteří dnes stanuli před soudem, vinu přiznávají. Obžalovaní vzhledem k odlišným skutkům spadají do různých trestních sazeb, v nejvážnějších případech jim hrozí osm až 12 let, případně 10 až 18 let vězení. Podle státní zástupkyně Evy Žďárské není žádná šance, že by byli z Vietnamu vydáni dva zbylí uprchlí členové skupiny. "O jejich vydání z etických důvodů ani nemůžeme požádat, protože ve Vietnamu je za obchodování s takovým množstvím drog trest smrti," řekla novinářům státní zástupkyně.

Soud pokračuje výslechem obžalovaných, hlavní líčení je v plánu i v pátek.

Zdroj: ČTK

Štítky marihuana, Brno, droga, státní zástupce, Krajský soud v Brně, Vietnam, Slovensko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Brně se zabývá případem pěstování a prodeje marihuany  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.