Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

U hlavního nádraží řeší strážníci stovky případů, dohled se ještě zpřísní

Okolí hlavního nádraží v Brně je lokalitou, která suverénně nejvíce zaměstnává hlídky městské policie. Vyplývá to mimo jiné ze statistik strážníků za posledního čtvrt roku. Lokality v blízkosti významného dopravního uzlu už teď strážníci prakticky neopouštějí, nově se dohled zvýší až na maximum personálních kapacit.

V období od počátku června do konce srpna letošního roku se strážníci jen ve zmíněné oblasti zabývali až 584 závažnějšími případy souvisejícími s porušováním pořádku. Nejčastějším nešvarem bylo nerespektování městských vyhlášek. Ve 258 případech strážníci postihovali pití alkoholu na veřejnosti, dvaatřicetkrát přistihli žebrající osoby a osmkrát nechávali lidé, nejčastěji z řad notorických přestupců, pobíhat po ulici psy bez vodítek a náhubků.

Hlídky městské policie usilují také o udržování čistoty u hlavního nádraží. Právě nepořádek a neutěšený vzhled místa je důvodem, proč se mu řada lidí raději vyhýbá. Strážníci potrestali celkem 46 případů znečišťování veřejného prostranství. U tohoto typu přestupku je totiž zpravidla nutné přistihnou podezřelého přímo při činu, strážníci proto provádí vysoké množství kontrol.

Přistihli podezřelé z desítek trestných činů

„S pitím alkoholu se často pojí agresivita. Opilí lidé někdy obracejí svůj vztek i proti náhodným kolemjdoucím, vyhrožují jim nebo je přímo napadají. Strážníci v těchto případech zasahovali sedmnáctkrát,“ vysvětlil Bohumil Šimek, ředitel Městské policie Brno.

Do tohoto čísla jsou ovšem zahrnuty pouze přestupky. Další případy fyzického napadání zahrnuje statistika trestných činů. Strážníci za uvedené tři měsíce dokázali odhalit 35 případů podezření z páchání trestné činnosti. „Nalezneme mezi nimi závažné případy potyček, při kterých byl někdo zraněn, ale také vandalismus, kapesní krádeže nebo porušování zákazů pobytu,“ vypočítal Bohumil Šimek.

Během čtvrt roku objevily hlídky v ulicích u hlavního nádraží rovněž 89 osob, které byly v takovém stavu, že nezbylo nic jiného než nařídit jejich převoz na záchytnou stanici. Mimo to zde strážníci natrefili i na dvě celostátně hledané osoby.

Dohled se ještě zpřísní

Už v současné době směřuje v centru města významná část obchůzkových tras brněnských strážníků přes Nádražní ulici a přilehlý podchod. Na kontrolách se zde střídají i autohlídky několika jednotek, zejména pořádkové jednotky a psovodů, a to v denních i nočních hodinách. Kapacitně strážníci dosáhli téměř maxima možného personálního nasazení.

Přesto vedení městské policie společně s vedením města Brna iniciovalo kroky, jež by měly vést ke zvýšení kulturnosti tohoto prostředí, a to zejména díky spolupráci všech organizací, které se o prostranství nějakou formou starají. Osloveni byli představitelé Dopravního podniku města Brna, Brněnských komunikací, Českých drah, Policie ČR, městské části Brno-střed i soukromé společnosti, která má od roku 2008 v pronájmu budovu hlavního nádraží a řadu okolních pozemků.

„Společně s Policií České republiky zahajujeme počátkem září téměř nepřetržitý dohled. Souběžně s hlídkami městské policie u nádraží preventivně působí i hlídky policie státní,“ uvedl ředitel strážníků Bohumil Šimek.

Významně strážníkům pomáhá i intenzivní dohled kamerovým systémem v podchodu a prostoru tzv. přednádraží.

Zdroj: MP Brno.

Štítky hlavní nádraží, obecní policie, Brno, Bohumil Šimek, České dráhy, Policie České republiky, Dopravní podnik města Brna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U hlavního nádraží řeší strážníci stovky případů, dohled se ještě zpřísní  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.