Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výběr případů mnohonásobných vražd v ČR v posledních 20 letech

Krajský soud v Brně odsoudil dnes nepravomocně Američana Kevina Dahlgrena na doživotí za čtyři vraždy z roku 2013, které se staly v Brně-Ivanovicích.

Nejtragičtějším podobným případem vícenásobných vražd v historii ČR a Československa byla kauza zdravotní sestry Marie Fikáčkové, která na přelomu 50. a 60. let 20. století vraždila v sušické nemocnici novorozence.

Motivem jejího jednání byla nenávist k plačícím dětem. Policistům se Fikáčková přiznala nejméně k deseti vraždám, prokázány jí byly dvě a navíc dva případy ublížení na zdraví. Byla odsouzena k trestu smrti a v dubnu 1961 popravena. 

Výběr případů mnohonásobných vražd v ČR v posledních 20 letech s více než čtyři oběťmi:

  • 7. listopadu 1997 - Vrchní soud v Praze vynesl pravomocný rozsudek v kauze pěti tzv.orlických vražd. Vykonavateli vražd Ludvíku Černému (prokázáno pět vražd) potvrdil doživotní vězení, Vladimíru Kunovi za podíl na třech vraždách vyměřil 25 let vězení, zbývající tři aktéři kauzy dostali tresty od 21 let do deseti let vězení.
  • 18. září 1998 - Krajský soud v Ostravě odsoudil na doživotí Oto Biedermana za pět vražd v případu takzvaného kolínského gangu. Biederman kvůli majetkovému zisku v roce 1993 ubodal strážného obchodního domu a byl vykonavatelem dalších čtyř vražd v této kauze.
  • 27. května 1999 - Městský soud v Praze odsoudil soukromého zemědělce Ivana Roubala na doživotí za spáchání tří vražd. Později mu byly prokázány další dvě vraždy. Doživotí za pět vražd potvrdil vrchní soud v březnu 2000. Roubal zemřel 29. června 2015 v Karviné.
  • 31. srpna 2004 - Za spáchání osmi vražd a dalších trestných činů pražský vrchní soud pravomocně odsoudil na doživotí manžele Jaroslava a Danu Stodolovy, kteří v letech 2001 až 2003 napadali ze zištných důvodů hlavně starší a bezmocné lidi, které bili, svazovali a nakonec uškrtili.
  • 21. února 2008 - Krajský soud v Hradci Králové uložil jednatřicetiletému Petru Zelenkovi za sérii vražd v havlíčkobrodské nemocnici doživotní trest vězení. Bývalý zdravotník oddělení ARO v roce 2006 svévolným podáním léku na ředění krve heparin zavraždil sedm pacientů a dalších deset se pokusil zavraždit. Podle vyšetřovatelů měl na svědomí ještě tři vraždy a jeden pokus, protože už ale nemohl dostat vyšší trest, policie ho dále nestíhala.
  • 8. září 2008 - V chomutovské nemocnici zemřel Roman Postl z Teplicka, jehož policie podezírala z pěti vražd z let 1998 až 2008. V roce 2008 zastřelil v Ústeckém kraji čtyři muže včetně policisty a dalšího se pokusil zabít. Nakonec ho postřelili policisté a zraněním podlehl. Již v roce 1998 byl odsouzen na 13 let za jinou vraždu, v roce 2008 byl ale předčasně propuštěn.
  • 7. března 2009 - Makedonec Raif Kačar zastřelil při rodinné oslavě v restauraci v Petřvaldu na Karvinsku čtyři lidi. Mezi mrtvými byla jeho bývalá přítelkyně, její rodiče a další muž. Po činu obrátil zbraň proti sobě a v nemocnici zraněním podlehl.
  • 19. září 2012 - Soud vyměřil matce, která 2. září 2011 zavraždila v obci Široký Důl na Svitavsku své čtyři děti ve věku dva měsíce až osm let, doživotní trest. Žena se po činu pokusila spáchat sebevraždu.
  • 24. února 2015 - Třiašedesátiletý Zdeněk Kovář zastřelil v restauraci Družba v Uherském Brodě osm lidí (sedm mužů a jednu ženu), poté spáchal sebevraždu. Motivem činu byly podle státního zástupce pravděpodobně osobní problémy střelce. Šlo o nejtragičtější případ střelby v ČR.
  • 20. července 2016 - Američan Kevin Dahlgren dostal doživotí za čtyři vraždy z 22. května 2013, které se staly v Brně-Ivanovicích. Rozsudek není pravomocný.

Autoři

Štítky vražda, Česko, doživotí, Kevin Dahlgren, nemocnice, Ivanovice, Krajský soud v Brně, Marie Fikáčková, Vrchní soud v Praze, Oto Biederman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výběr případů mnohonásobných vražd v ČR v posledních 20 letech  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.