Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Za střelbu a vyloupení večerky v Brně si Minařík odpyká 12,5 rok

Za červnovou střelbu na auto v Brně-Žebětíně a vyloupení večerky v blízké Bystrci si Lukáš Minařík odpyká 12,5 roku ve vězení. Trest mu dnes vyměřil Krajský soud v Brně, podle kterého se jedenadvacetiletý muž dopustil pokusu o vraždu, loupeže, nebezpečného vyhrožování a nedovoleného ozbrojování.

Státní zástupce Ivan Hrazdira se vzdal práva na odvolání. "Soud rozhodl v souladu s mým závěrečným návrhem," řekl žalobce. Obhajoba si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. "Musím se poradit s klientem," uvedl advokát Zdeněk Žalud. Prozatím zůstane Minařík ve vazbě, žádosti o propuštění krajský soud nevyhověl.

Legálně drženou zbraň ukradl otci. Vyzkoušel si ji v lese u Žebětína, kde poté vstoupil se zakrytým obličejem do vozovky a podle obžaloby vystřelil na přijíždějící auto. Řidič utpěl jen lehké zranění, a to díky tomu, že stihnul pohnout hlavou. Střela prošla čelním sklem a sedadlem spolujezdce.

Poté Minařík ohrožoval zbraní ještě další vůz, který jej objel. Nakonec přepadl večerku v Bystrci. Minařík dnes u soudu přiznal, že střílel. Uvedl, že toho dne se odstěhoval od rodičů. Chtěl se prý vydat na Slovensko za kamarádem. Střelbu v Žebětíně odůvodnil tím, že zmáčkl spoušť, protože se lekl, když proti němu prudce vyrazilo auto. Večerku v Bystrci přepadl, protože neměl peníze. Událost označil za životní chybu.

Podle krajského soudu ale Minařík jednal do značné míry plánovitě. "Je evidentní, že si vzal zbraň za účelem získání finančních prostředků prakticky za jakoukoliv cenu," uvedl soudce Aleš Novotný. Kdyby si mladík chtěl narychlo opatřit peníze, mohl například prodat nebo zastavit nějaké movité věci.

Senát krajského soudu vyměřil Minaříkovi trest těsně nad dolní hranicí trestní sazby. Zohlednil polehčující okolnosti, například dosavadní bezúhonnost a nízký věk. "Podle znaleckých posudků je to osobnost, která nabízí ještě jakousi míru převýchovy," řekl Novotný. "Pokud zvážíme všechny okolnosti této věci, tak si myslím, že trest by byl nepřiměřeně přísný, pokud bychom jej uložili například nad polovinou zákonné sazby," souhlasil státní zástupce. Minaříkovi hrozilo až 20 let vězení.

Policii se krátce po činu podařilo vypátrat totožnost střelce a vyhlásila po něm pátrání. Jeho rodiče jej prostřednictvím médií vyzvali, aby se přihlásil kriminalistům. Ti pak zjistili, že odjel do Martina, kde ho slovenští policisté zatkli. S vydáním do Česka souhlasil.

Zdroj: ČTK

Štítky střelba, Brno, Bystrc, Krajský soud v Brně, zbraň, Žebětín, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za střelbu a vyloupení večerky v Brně si Minařík odpyká 12,5 rok  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.