Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Odsouzený bývalý policista Švábenský ve vězení nezemřel

Bývalý elitní policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Stanislav Švábenský nezemřel ve vězení. Serveru Lidovky to řekly policejní mluvčí Jihomoravského kraje Petra Ledabylová a mluvčí Vězeňské služby Hana Löffelmannová. Popřely tak dříve zveřejněné informace, že Švábenský spáchal ve vězení sebevraždu. Švábenskému ve středu olomoucký vrchní soud potvrdil šestiletý trest za přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a podvod.

"To, co se všude uvádí, tedy že zemřel ve věznici, není pravda. Chvíli přeci trvá, než rozsudek nabude právní moci a než je vyhotovený příkaz k nástupu do výkonu trestu," řekla serveru Ledabylová. "Ke smrti nemůžu vůbec nic říct, protože jmenovaný se ve výkonu trestu ani ve vazbě nenacházel," uvedla Löffelmannová.

Bývalý Švábenského obhájce Zdeněk Bičan Lidovkám řekl, že o smrti svého klienta neví nic bližšího. Švábenský se středečního jednání soudu neúčastnil, omluvil se kvůli nemoci. 

Švábenský měl podle verditku olomouckého vrchního soudu, který povrdil výši trestu udělenou krajským soudem, navíc zaplatit pokutu 200.000 korun. Za mříže měl jít kvůli tomu, že podle soudu poskytoval v letech 2009 až 2011 informace o postupu trestního řízení, které policie vedla proti podnikateli s barevnými kovy Janu Švédíkovi z Bruntálska. Dostal za to od podnikatele údajně stovky tisíc korun a nové auto. Švábenský podle obžaloby také zavedl Švédíka do systému policie jako informátora. Díky tomu například zjišťoval, zda mu neodposlouchávají telefon.

Zdroj: ČTK, Lidovky.cz

Štítky věznice, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Vězeňská služba České republiky, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odsouzený bývalý policista Švábenský ve vězení nezemřel  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.