Počasí dnes16 °C, zítra11 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Soud v Brně potrestal v kauze úniku informací od policie deset lidí. Udělil podmínky, pokuty a zákazy činnosti

Krajský soud v Brně dnes uznal deset z pětadvaceti obžalovaných vinnými v kauze úniku policejních informací. Soudkyně jim uložila podmíněné či peněžité tresty nebo zákazy činností. Většina trestné činnosti spočívala v neoprávněném prohlížení záznamů v systémech policie a celní správy.

Podmínky a pokuty

Krajský soud v Brně dnes uznal deset obžalovaných z pětadvaceti v kauze úniku informací od policie vinnými, uložil jim podmíněné či peněžité tresty nebo zákazy činností. U některých skutků je viny zprostil. „Zbylí lidé byli obžaloby zproštěny, nešlo o trestné činy,“ uvedla dnes soudkyně Dita Řepková

Nejdelší trest dostal policista Martin Nosek, který byl odsouzen k podmíněnému trestu na šestatřicet měsíců, přičemž výkon trestu byl odložen na dvaačtyřicet měsíců. Dále mu byl uložen peněžitý trest třicet tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti jako příslušník bezpečnostních sborů.

Soud v Brně zastavil stíhání tří lidí v kauze úniku informací z policejních spisů. Je mezi nimi i Švachula

Krajský soud v Brně v kauze úniku informací z policejních spisů zastavil stíhání tří lidí včetně bývalého místostarosty části Brno-střed za ANO Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, a to pro neúčelnost. Švachula i El-Talabani byli...

Neoprávněné lustrace 

Mezi obžalovanými je osm tehdejších policistů, jeden bývalý příslušník Celní správy a jeden z Generální inspekce bezpečnostních sborů. Obžaloba tvrdí, že většina trestné činnosti spočívala v neoprávněném prohlížení záznamů v systémech policie a celní správy. Navíc šlo o to, že někteří lidé byli záměrně zapsáni jako informátoři policie, i když to bylo neoprávněné.

Žalobci obvinili příslušníky bezpečnostních složek hlavně z toho, že opakovaně zneužívali svou pravomoc a nelegálně přistupovali k počítačovým systémům. Civilní osoby pak čelí obvinění, že jim v tom radily a pomáhaly.

Rozsudek na 125 stran

Soudkyně četla rozhodnutí, které mělo 125 stran, přes tři hodiny. Vzhledem k délce četla jeho zkrácenou verzi. Souběžně se čtením byl rozsudek v soudní také promítán ve velkém formátu na stěnu, aby sis jej obžalovaní mohli přečíst v plném znění. Projednávání kauzy soud nařídil do největší místnosti v soudní budově v Rooseveltově ulici. V této síni se často konají jednání s mnoha obžalovanými nebo případy, které vzbuzují velký zájem médií. A v tomto případě platilo obojí.

Obžalovaní se nevešli na lavice jim určené, část z nich tak musela sedět v předních řadách křesel určených pro veřejnost. Zájem o případ již od počátku kauzy projevují média, v soudní síni seděla po celou dobu čtení rozsudku téměř desítka novinářů. Zúčastnilo se také několik lidí z řad veřejnosti. 

Obžalovaný Švachula v kauze úniku informací od policie popřel vinu

Obžalovaný bývalý místostarosta části Brno-střed za ANO Jiří Švachula dnes u Krajského soudu v Brně popřel vinu v kauze úniku informací od policie. Obžalobě čelí 28 lidí, vinu popřeli i další. Hlavní líčení u soudu pokračuje čtvrtým jednacím dnem,...

Státní zastupitelství selhalo, řekla soudkyně

V odůvodnění soudkyně  mimo jiné kritizovala práci státního zastupitelství a uvedla, že snaha úřadů postihnout všechny a všechno případu spíše uškodila. Podle ní se žalobcům případ rozpadl pod rukama. „Shromážděno bylo mnoho důkazů, především z operativně pátrací činnosti, ale jejich výsledky byly podle ní minimální. U některých osob probíhaly odposlechy až dva roky, což představovalo výrazný zásah do jejich osobnostních práv,“ poznamenala Řepková.

Podle Řepkové bylo také velmi obtížné se ve spisu orientovat.  „Probíhala zde trestná činnost. Asi ve větším rozsahu, než soud mohl uznat za vinu. Ale bez důkazů to nejde,“ uvedla soudkyně. 

Žalobce Petr Šereda shrnul, že soud uznal obžalované vinnými v devětadvaceti z devadesáti bodů obžaloby, tedy zhruba ze třetiny. „Pokud jde o celkové hodnocení obžaloby a rozsudku, doporučil bych počkat na rozhodnutí odvolacího soudu, jelikož je téměř jisté, že státní zastupitelství podá odvolání,“ uvedl Šereda. Ke kritice státního zastupitelství se nevyjádřil. 

Kauza se táhne několik let

Policie obvinila už v roce 2017 celkem osmnáct lidí, včetně bývalých policistů. Dva z nich pak byli zbaveni obvinění. V létě 2019 se ale k původním obviněným přidalo dalších jedenáct osob a později přibyli ještě další obvinění.

Soud začal případ řešit 25. října 2022, první jednání proběhlo 11. ledna 2023. Od té doby se konalo asi třicet jednání a před letními prázdninami zazněly závěrečné řeči a návrhy. Původně bylo obžalovaných 28 lidí, ale soud v roce 2023 zastavil stíhání tří z nich, včetně bývalého místostarosty Brna-střed za ANO Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, protože to nepovažoval za účelné.

Švachula a El-Talabani už byli nepravomocně odsouzeni v kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami. Švachula dostal trest devět a půl roku vězení, i když svou vinu popírá. El-Talabani byl odsouzen na šest let.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky soud, policie, informace, spis, trest, Krajský soud v Brně, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Brně potrestal v kauze úniku informací od policie deset lidí. Udělil podmínky, pokuty a zákazy činnosti  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.