Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Podvodníci volají lidem s tím, že spáchali přestupek. Důvěřivý muž tak přišel o 700 tisíc korun

Policisté informují o novém triku internetových podvodníků. Ten spočívá v telefonátu lidem s tvrzením, že se dopustili dopravního přestupku, například překročení rychlosti. Cílem takového telefonátu je nabourat se důvěřivým lidem do jejich internetového bankovnictví, a následně je připravit třeba i o celoživotní úspory.

Jeden z případů se stal v pondělí 19. srpna. „Přijali jsme oznámení od osmadvacetiletého muže, který tímto novým způsobem podvodu přišel o sedm set tisíc korun,“ popsala nedávný případ z Vysočiny policejní mluvčí Michaela Lébrová.

Jak podvod funguje?

Telefonický kontakt: Muže telefonicky kontaktoval podvodník z neznámého čísla, který mu sdělil, že překročil povolenou rychlost a nyní musí zaplatit pokutu. Podvodníci se mohou představit jako zástupci dopravní policie nebo jiného správního orgánu.

Zaslání SMS s falešným odkazem: Po telefonickém hovoru obdržel muž ze stejného čísla SMS zprávu s odkazem na webové stránky - https://vas-konta-ridice-gov-cz.eu, které mají sloužit k úhradě pokuty. Stránky vždy vypadají důvěryhodně, ale ve skutečnosti jde o falešné stránky vytvořené podvodníky. Odkaz může mít i jinou podobu.

Přihlášení do internetového bankovnictví: Po kliknutí na odkaz byl muž vyzván k přihlášení se do svého internetového bankovnictví, aby mohl uhradit pokutu. Autorizace platby: Muž autorizoval platbu, ale v domnění, že první platba neproběhla, autorizoval ještě další dvě. Autorizací platby tak podvodník získal přístup k jeho účtu.

Instalace aplikace Smart klíč: Podvodník muže následně vyzval k instalaci do jeho mobilního telefonu aplikaci typu „Smart klíč“ pro zvýšení bezpečnosti. Po instalaci muž aktivoval tuto aplikaci, tím umožnil podvodníkovi přístup do bankovního účtu.

Neoprávněné platby: Jakmile měl podvodník přístup do internetového bankovnictví, neoprávněně zadal platby, o kterých poškozený zpočátku nevěděl, až následně mu to potvrdili na pobočce jeho banky.


V souvislosti nejen s tímto případem policisté nabádají k tomu, aby lidé byli opatrní během podobných telefonátů. „Pokud vás někdo kontaktuje s tvrzením, že jste se dopustil přestupku, ověřte si tuto informaci u dané instituce, nejlépe osobně. Nikdy neposkytujte osobní ani bankovní údaje přes telefon,“ říká Lébrová a dodává, že lidé nemají klikat na SMS s odkazem na úhradu domnělé pokuty.

Pozor na instalace aplikací 

Lidé by si podle policie nikdy neměli instalovat aplikace z pochybných webových stránek. „Aplikace jako Smart klíč instalujte pouze z oficiálních obchodů,“ radí policejní mluvčí.

Je také vhodné si pravidelně kontrolovat bankovní výpisy. Lébrová doporučuje sledovat pohyby na účtu. „A v případě jakýchkoli podezřelých transakcí okamžitě kontaktujte svou banku,“ dodává Michaela Lébrová.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky hovor, podvod, přestupek, pokuta, policie, bankovnictví, účet, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ježek

Na to je jednoduchý lék... neplatit pokuty. V téhle zemi se daří jenom nepoctivcům.

Úterý, 3. září 2024, 06:24Odpovědět

Podvodníci volají lidem s tím, že spáchali přestupek. Důvěřivý muž tak přišel o 700 tisíc korun  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.