Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Muž schovával vedle školy na Brněnsku tuny nebezpečné chemikálie. Soud ho poslal na dvacet měsíců do vězení

Krajský soud v Brně dnes v případu nevhodného uložení devatenácti tun nebezpečného bílého fosforu potrestal obžalovaného muže dvaceti měsíci vězení, dva další podmíněnými a peněžitými tresty. Tresty dal i dvěma firmám. Fosfor byl uložený v sudech v areálu v Rajhradě na Brněnsku mimo jiné v blízkosti tamní střední školy, nádraží a rodinných domů.

Obžalované soud trestal za neoprávněné nakládání s odpady a obecné ohrožení, hrozilo jim až osm let vězení. Částečně se doznali. Bílý fosfor je nebezpečná látka, na vzduchu se může samovolně vznítit. Soud rozhodnutí vyhlašuje. „Soud má za to, že skutek, jak bylo čteno, byl prokázán. Ve většině bodů obžalovaní také prohlásili vinu,“ poukázala předsedkyně senátu Dita Řepková.

Soud se případem začal zabývat loni v polovině listopadu, od té doby se uskutečnilo několik jednacích dní. Podle státního zástupce obžalovaní Rudolf Mazánek a Jan Chovanec z firmy Ekotermex v roce 2020 sjednali obchodní transakci s bílým fosforem s firmou Stephane Corp., kterou v této věci zastupoval Petr Jaroš. Šlo zhruba o dvě stě sudů s devatenácti tunami bílého fosforu, které Jaroš umístil v Rajhradě v areálu v běžné zástavbě.

Podle obžaloby si Jaroš přitom byl vědom toho, co v přebíraných sudech je. Mazánek s Chovancem se podle obžaloby snažili zbavit nebezpečné látky už dříve, část původního množství předali dvěma firmám zpracovávajícím odpady. Těm ale zatajili, že jde o nebezpečný odpad, v obou případech se pak fosfor vznítil. Podle žalobce tak dvojice ohrozila zaměstnance daných firem i okolí. Jaroše muži oslovili poté, co se látky jinak zbavit nedokázali. I za tyto skutky soud muže trestal.

Muži v Brně vysvětlují soudu, proč schovali tuny nebezpečných chemikálií vedle školy

Nepochopitelné chování vysvětlují před Krajským soudem v Brně muži z jižní Moravy, kteří si pořídili téměř dvacet tun bílého fosforu. Nebezpečnou chemikálii koupili od firmy specializující se na likvidaci odpadů. Obžalovaní si ale nakonec s...

Soud Jarošovi uložil dvacet měsíců vězení, jde o souhrnný trest, muž byl v minulosti potrestán i za jiný trestný čin. Muži soud uložil i zákaz činnosti ve vedoucích funkcích na pět let. Chovancovi soud uložil třicet měsíců vězení podmíněně odložených na osmačtyřicet měsíců, také peněžitý trest sto tisíc korun. Mazánek odešel od soudu s trestem 30 měsíců podmíněně odložený na čtyřicet měsíců a peněžitým trestem sto padesát tisíc korun. Firmě Ekotermex soud uložil peněžitý trest milion korun, společnosti Stephane Corp., která je v likvidaci, zákaz činnosti v oboru na deset let. Dohromady mají také zaplatit ČR jako náhradu škody jedenáct milionů korun.

Jaroš stejně jako ostatní v některých bodech vinu přiznal, v případě Rajhradu ale uvedl, že fosfor byl uložený bezpečně. Vinu v některých bodech přiznali také Mazánek s Chovancem, ohledně Rajhradu ale prý nevěděli, kde bude fosfor uskladněný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Barbora Kaufmannová

Štítky soud, odpady, chemie, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž schovával vedle školy na Brněnsku tuny nebezpečné chemikálie. Soud ho poslal na dvacet měsíců do vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.