Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Byl to fór, tvrdí muž, který údajně shodil turistu z hradeb Špilberku. Vinu hází na bratrance

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem rozlučky se svobodou, která se zvrhla a málem skončila tragédií. Začátkem září minulého roku Slovák shodil z hradeb pevnosti Špilberk turistu z Německa, který s vážným zraněním skončil v nemocnici. Kvůli alkoholu si muž událost pamatuje útržkovitě, vinu ale hází na svého bratrance.

Oslava, která se vymkla kontrole

Sedmatřicetiletý Slovák, jinak držitel titulů Ing. a PhD., měl v září chvíli před svatbou. S kamarády vyrazil na rozlučku se svobodou do centra jihomoravské metropole. Již cestou hojně popíjeli domácí pálenku, po příjezdu do Brna v pití pokračovali na hotelu a v hospodě. V hotelu si oblékl bílé tričko, na které v rámci hry sbíral podpisy svobodných žen a dívek.

Při opileckých toulkách městem skupinka Slováků zamířila také do parku u pevnosti Špilberk. Dva z nich se od skupinky odpojili a dali se do řeči s Němcem sedícím na zídce hradeb okolo Špilberku.

Němec se s dvojicí příliš bavit nechtěl, jelikož zrovna telefonoval s rodiči. Když na něho nepřestávali mluvit, přiložil si ukazováček k ústům a gestem naznačil, aby byli  zticha. Ti ale jeho přání nerespektovali a dále se s ním chtěli bavit. 

Obžalovaný i s dalším mužem mu anglicky řekli, aby neskákal. „Byl to takový náš vtip, chtěli jsme si získat jeho pozornost. Když se s námi nechtěl bavit, otočil se hlavou směrem ke srázu a nám přišlo vtipné mu říct, ať neskáče, i když to udělat nechtěl,“ vypověděl. Obžalovaný ale na muže podle obžaloby následně také anglicky vykřikl, že ho zabije.

Cizinec v Brně strčil z hradeb Špilberku turistu. Na krku má obvinění z vraždy

Party, která se pořádně zvrhla a málem skončila velkým neštěstím. Takový případ se odehrál v Brně, kde Slovák shodil z hradeb pevnosti Špilberk turistu z Německa. Zraněný skončil s vážnými zraněními v nemocnici. Podezřelého chytili policisté a...

Pak obviněný muž údajně do Němce sedícího na zídce nečekaně strčil, turista z hradeb přepadl a zřítil se. Přežil jen díky náhodě.  Když byl po rozsáhlých operacích schopný vypovídat, jako viníka označil právě obžalovaného muže. Ten ale vinu popírá a tvrdí, že muže z hradeb nestrčil on, nýbrž bratranec.

Dvojice za křiku přihlížejících utekla na hotel, ostatním o události neřekli. V ubytovacím zařízení se převlékli a poté pokračovali v oslavách, jako by se nic nestalo. Skupina kamarádů po incidentu navštívila například striptýzový klub nebo nevěstinec za městem.

Vnímal jsem to jako fór, tvrdí

Obžalovaný ani jeho bratranec si prý neuvědomovali závažnost situace. „Seběhlo se to rychle. Když jsme pak slyšeli, jak na nás někdo volá, otočili jsme se na patě a utekli. Báli jsme se, že nás bude německý turista nahánět, protože si při pádu třeba rozbil telefon nebo hodinky. Byla tma a neviděli jsme, jak je propast hluboká,“ uvedl.

„Běželi jsme parkem mezi stromy a pak seskočili z nízké zídky na ulici. Celé situaci jsme se pak smáli a dělali vtipy, že asi chudák udělal pár kotrmelců a asi je trochu potlučený. Celou situaci jsme vnímali jako fór, nenapadlo nás se na místo vrátit a ujistit se, že je v pořádku,“ doplnil.

Kryl jsem bratrance, uvedl

O tom, co se vlastně předchozí noci stalo, se sedmatřicetiletý muž dozvěděl až od policistů, kteří jej odvedli z hotelové snídaně. „Šel jsem se najíst, ostatní ještě spali. Spatřil jsem čtyři policisty, kteří se ke mně přibližovali. Řekli, ať si na pokoji zabalím věci. Pak mě eskorta odvezla do cely předběžného zadržení,“ vypověděl obviněný Slovák.

Muž nejprve vinu nepopíral, poté ale otočil a označil za viníka svého bratrance. Prý ho přemohl stres a nevěděl, jak se má zachovat. „Nechtěl jsem bratrance namočit do problému,“ uvedl muž při výslechu v září minulého roku.

Své jednání později vysvětloval dodržováním křesťanských hodnot, protože je podle svých slov silně věřící. „Chtěl jsem chránit bližního svého,“ řekl. Policisté ale muže při výslechu konfrontovali, že křivá výpověď zásadám křesťanské morálky odporuje.

Roloval se ze srázu jako koberec

Německý turista se na zídce u Špilberku uvelebil, aby si na místě s pěkným výhledem zavolal s rodiči. „Hovor běžel asi pět minut. Pak jsem viděl skupinu deseti lidí, byli to muži ve věku do čtyřiceti let. Dva se odpojili a šli ke mně. Jeden měl červené a druhý bílé triko. Ten v bílém tričku měl relativně velký nos a krátce střižené tmavé vlasy,“ uvedl poškozený.

„Mluvili na mě anglicky, byli velmi hlasití a pod vlivem alkoholu. Muž v bílém tričku mi anglicky řekl, že mě zabije. Pak do mě strčil a já jsem padal. Po pádu jsem rodičům řekl, že jsem se roloval jako koberec. S rodiči jsem telefonoval až do doby, než ke mně slanili záchranáři,“ vypověděl poškozený Němec.

Zranění páteře a plic

Němec dopadl na hliněnou zem zvířecího výběhu pod hradbami hradu. Po pádu z více než šestimetrové výšky utrpěl vážná zranění a skončil v bohunické nemocnici. „Poškozený utrpěl zlomeniny sedmého a devátého obratle, pneumotorax a mnohá další poranění,“ uvedl soudce Martin Vrbík

Pneumotorax je stav, kdy dojde ke vniknutí vzduchu do pohrudniční dutiny.  Jeho zdrojem může být poraněná plíce při tupých poraněních hrudníku například při zlomenině žeber.

Zraněný muž po operaci páteře a dalších chirurgických zákrocích ještě dlouhou dobu ležel v nemocnici a doposud podstupuje intenzivní rehabilitace. Kdyby se před operací jen o kousek špatně pohnul, ochrnu by. Zmocněnec poškozeného po obžalovaném požaduje uhrazení majetkové a nemajetkové újmy, dohromady zhruba necelé dva miliony korun. 

„Od momentu, kdy jsem se o následcích poškozeného dozvěděl, modlím se za něj každý den,“ uvedl před soudem obžalovaný. Ohledně ochoty podílet se na úhradě odškodného se ale nevyjádřil.

Celou situaci i pád slyšeli také rodiče shozeného turisty. Před incidentem s nimi Němec telefonoval a hovor běžel po celou dobu pádu i po dopadu. „Matce poškozeného to přivodilo trauma. Doposud má psychické problémy a léčí se s depresemi,“ uvedl zmocněnec zastupující zraněného Němce. Nemajetkovou újmu chtějí i rodiče poškozeného a bratr, celkem přes milion korun.

Soudce vyslechne svědky

Sedmatřicetiletý Slovák se tu noc se svobodou skutečně rozloučil. Jen značně jinak, než bylo v plánu. Od září je ve vazbě a hrozí mu osmnáct let za mřížemi. Hlavní líčení bude pokrčovat výslechem klíčových svědků v polovině března. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky soud, Krajský soud v Brně, cizinec, Špilberk, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byl to fór, tvrdí muž, který údajně shodil turistu z hradeb Špilberku. Vinu hází na bratrance  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.