Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policista v Brně podle žalobkyně uplácel, aby získal pro příbuznou městský byt. Půjde k soudu

Žalobkyně podala v brněnské bytové kauze obžalobu na vedoucího pracovníka policie pro podplácení, muž chtěl podle ní získat městský byt pro příbuznou za úplatek 360 tisíc korun. Policie v kauze stíhá několik lidí, je mezi nimi také bývalý předseda bytové komise části Brno-střed a politika ODS Otakar Bradáč. Tato část vyšetřování dosud neskončila.

Chtěl byt pro příbuznou

„Podle výsledků přípravného řízení měl obviněný v období let 2021 a 2022 usilovat o neoprávněné přidělení městského bytu v Brně pro svoji příbuznou prostřednictvím úplatku ve výši 360 tisíc korun. Obviněný je vedoucím pracovníkem Policie ČR, a proto vyšetřování vedla Generální inspekce bezpečnostních sborů, nicméně toto jeho postavení se stíhanou trestnou činností nemá žádnou spojitost,“ uvedl vrchní státní zástupce Radim Dragoun.

Případ policisty úzce souvisí s kauzou kolem Bradáče. „V této související trestní věci je obviněným jako organizované zločinecké skupině kladeno za vinu jednání, jímž mělo opakovaně za úplatky docházet k neoprávněnému přidělování městských bytů v Brně,“ uvedl Dragoun.

Policista uplácel, aby manipulativním způsobem získal byt, tvrdí GIBS

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat v brněnské bytové kauze policistu. Podle inspekce uplácel, aby manipulativním způsobem získal byt, uvedla dnes Česká televize na webu. Státní zástupkyně nyní rozhoduje, zda...

Tři propojené kauzy

Kvůli podezření z machinací s byty v části Brno-střed zasahovali policisté v Brně v říjnu 2022. Zadrželi osm lidí. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci tehdy zahájilo trestní stíhání dotyčných pro účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků ve prospěch skupiny a pro zneužití pravomoci úřední osoby. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) loni v únoru zrušilo stíhání dvou z nich, následně policie ale ve věci začala stíhat další tři lidi.

V druhé polovině října 2022 policisté zasahovali v Brně podruhé, a to na bytovém odboru magistrátu, na radnici Brno-sever, Brno-Černovice, v černovické pískovně a v kanceláři tehdy končícího primátorčina náměstka a nyní ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Policie v kauze kolem pískovny v Brně-Černovicích stíhá devět lidí a tři firmy, Hladíka nikoli.

V listopadu 2022 následovala třetí kauza, volně související s předchozími případy, když kriminalisté podezírali z neoprávněného nakládání s nebytovými prostory v domě na Hlinkách v Brně dvě ženy. NSZ loni v únoru jejich stíhání zrušilo, policie dotyčné ale následně znovu obvinila a s nimi ještě dva další lidi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky kriminalita, policie, PČR, byty, Bradáč, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

to je přece klasika, to dělal i Hladík a Vaňková...

Pondělí, 12. února 2024, 15:03Odpovědět

Policista v Brně podle žalobkyně uplácel, aby získal pro příbuznou městský byt. Půjde k soudu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.