Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé na Brněnsku našli nevybuchlé granáty. Jeden pohodili k zastávce, druhý na lesní cestu

S blížícími se jarními dny přibývá případů, kdy lidé na procházkách v přírodě natrefí na nevybuchlé munice nebo střelivo. Většina nálezů pochází z období druhé světové války a je již zkorodovaná. Policisté ale varují, že často bývá naprosto funkční. Nálezci ohrozili sebe i okolí, když pohodili nalezené granáty na místa, kde se běžně pohybují lidé.

Munice u zastávky

Neznámý nálezce nevybuchlé munice se zachoval nezodpovědně a ohrozil nejen sebe, ale také široké okolí. V obci Mokrá-Horákov na Brněnsku granát pravděpodobně z období druhé světové války odložil na autobusovou zastávku. Munici našel obecní zaměstnanec při sečení trávy.

„Je jasné, že zatím neznámý člověk munici našel jinde a za zastávku ji přinesl. Mohla kdykoliv vybuchnout, a to jak při přenosu, tak na zastávce,“ popsal policejní mluvčí Bohumil Malášek. Podle něj se jednalo se o zkorodovaný, ale zcela funkční minometný granát ráže 82 milimetrů.

Na munici narazil pracovník při sekání trávy. FOTO: PČR

Granát na lesní cestě

Stejnou munici objevil řidič osobního automobilu. Povalovala se na lesní cestě poblíž Sivic na Brněnsku. „Jen velkou náhodou muž na nenápadný předmět nenajel. Pokud by se tak stalo, mohlo by reálně dojít k jeho aktivaci,“ uvedl Malášek.

Granát ležel u nájezdu na využívanou lesní cestu. FOTO: PČR

S municí nemanipulujte, apelují policisté

I samotné sáhnutí na nalezený granát může být fatální. „V některých případech dokonce není možné munici ani převážet k likvidaci na bezpečné místo a pyrotechnici ji musí z důvodu její nestability odpálit na místě,“ nastínil Malášek.

„Pokud naleznete podezřelý předmět, který připomíná munici, v žádném případě s ním nemanipulujte a neprodleně kontaktujte linku 158,“ uvedl policejní mluvčí. Policisté nález prověří, místo zabezpečí proti pohybu osob a přivolají pyrotechnika, který rozhodne o způsobu bezpečné likvidace.

V minulosti se policisté setkali i s případy, kdy lidé své nálezy vezli autem nebo dokonce hromadnou dopravou a v tašce je přinesli přímo na policejní služebnu. K neštěstí jen shodou náhod nedošlo. Policisté ale varují před jakoukoliv manipulací s podezřelými předměty.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

leo podstanický

jednou jsem si hodil útočným granátem - v levé ruce jsem měl samopal, kryl jsem si s ním tvář a za běhu zastal a hodil, po výbuchu jsem zakřičel hurá a střílel

Pátek, 26. ledna 2024, 15:17Odpovědět

Lidé na Brněnsku našli nevybuchlé granáty. Jeden pohodili k zastávce, druhý na lesní cestu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.